Blog Blog ⋆ Particuliere Thuiszorg Nederland
Bel ons

Dementie, alles wat u erover wilt weten

Vanzelfsprekend

Contact opnemen
Sluiten

Direct zorg aanvragen

Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voorwoord en samenvatting

Dementie: Hoe herkent u de symptomen en wat kunt u verwachten?

Dementie is een aandoening die veel mensen vrezen, maar voor sommigen is het een realiteit die ze niet langer kunnen negeren. Hoe weet u of het misschien dementie is? Wat zijn de eerste tekenen en wat staat u te wachten als de diagnose wordt gesteld?

In dit artikel bieden we een duidelijk overzicht van wat dementie is, de veelvoorkomende symptomen en hoe u ermee om kunt gaan. We beginnen met een beknopte samenvatting van de belangrijkste informatie die u moet weten.

 

Samenvatting: Wat u moet weten over dementie

Belangrijkste punten:

  • Wat is dementie?
    Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig hersenziektes en -aandoeningen die het geheugen, denken en gedrag beïnvloeden.
  • Veelvoorkomende symptomen:
    • Geheugenverlies
    • Verwarring over tijd en plaats
    • Taalproblemen
    • Moeite met dagelijkse taken
    • Stemmings- en gedragsveranderingen
  • Hoofdvormen van dementie:
    • Ziekte van Alzheimer: Meest voorkomende vorm, gekenmerkt door progressief geheugenverlies en cognitieve achteruitgang.
    • Vasculaire dementie: Ontstaat door problemen in de bloedtoevoer naar de hersenen, vaak na een beroerte.
    • Lewy body dementie: Gekenmerkt door abnormale eiwitafzettingen in de hersenen, leidend tot fluctuaties in alertheid en hallucinaties.
    • Frontotemporale dementie: Treft vooral de frontale en temporale hersenkwabben, wat leidt tot gedrags- en taalveranderingen.
  • Diagnose en behandeling:
    Een vroege diagnose is cruciaal voor het plannen van zorg en behandeling. Hoewel dementie niet te genezen is, kunnen medicijnen en therapieën symptomen beheersen en de levenskwaliteit verbeteren.
  • Communicatie met mensen met dementie:
    • Spreek rustig en duidelijk
    • Gebruik korte zinnen
    • Maak oogcontact
    • Wees geduldig en geef tijd om te reageren
    • Zorg voor een rustige omgeving zonder afleidingen
  • Financiële aspecten:
    Dementiezorg kan financiële gevolgen hebben. Het is belangrijk om tijdig te informeren naar beschikbare vergoedingen en ondersteuning.
  • Ondersteuning voor mantelzorgers:
    Zorg voor uzelf is essentieel. Maak gebruik van ondersteuningsnetwerken en neem tijdig respijtzorg in overweging om overbelasting te voorkomen.

Conclusie:
Dementie heeft een grote impact op zowel de persoon zelf als hun omgeving. Begrip van de ziekte, tijdige diagnose en passende ondersteuning kunnen helpen bij het omgaan met de uitdagingen die dementie met zich meebrengt.

Dementie

In Nederland zijn ruim 100.000 mensen met dementie bekend bij de huisarts. Maar het dementieproces verloopt niet voor iedereen op dezelfde manier. Daarom wijzen we u erop dat deze gids slechts als een hulpmiddel is bedoeld. Als u twijfelt neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Verschillende vormen van dementie

Er zijn verschillende soorten dementie. Welke variant voor u geldt, kan na onderzoek door uw behandelend arts vastgesteld worden. Verderop in het artikel gaan we hier dieper op in.

Alles wat u wilt weten over dementie

Symptomen

Symptomen

De eerste symptomen kunnen variëren en zijn afhankelijk van het type dementie en de persoon. Maar over het algemeen zijn dit de meest voorkomende vroege symptomen:

  • Geheugenverlies: men kan moeite hebben om recente gebeurtenissen, afspraken en namen te onthouden. (Let op, dit kan ook andere oorzaken hebben, zoals bij stress of depressie.)
  • Verwarring: toegenomen verwarring over tijd, plaats en zelfs de identiteit van mensen.
  • Taalproblemen: moeilijkheden met het vinden van de juiste woorden, begrip van taal of het volgen van een gesprek.
  • Problemen met planning en organisatie: moeite om dagelijkse taken te plannen en uit te voeren, zoals koken of boodschappen doen.
  • Veranderingen in stemming en gedrag: stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid, depressie, angst of apathie kunnen optreden.
  • Terugtrekking uit sociale activiteiten: verminderde interesse in sociale interacties en het vermijden van nieuwe situaties.
  • Verlies van ruimtelijk inzicht: moeite met het inschatten van afstanden, coördinatie en herkennen van vertrouwde omgevingen.

Niet voor iedereen hetzelfde

De ernst van deze symptomen kunnen variëren en ze kunnen verergeren naarmate de ziekte voortschrijdt. Als iemand deze symptomen vertoont, is het raadzaam om medische hulp te zoeken voor een grondige evaluatie en diagnose. Tijdige diagnose kan helpen bij het beheersen van dementie en het plannen van de benodigde zorg.

Dementie? In welke vorm?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes en -aandoeningen. Met elk een verschillend verloop en verschijningsvorm.

Hieronder de meest voorkomende hersenziektes en -aandoeningen die onder de noemer dementie vallen:

Ik heb zorg nodig hoe zit dat financieel

Dementie, maar welke vorm?

Ziekte van Alzheimer

Dit is de meest voorkomende vorm van dementie. Het wordt gekenmerkt door progressieve geheugenproblemen, verlies van cognitieve functies en veranderingen in gedrag. Abnormale eiwitophopingen in de hersenen spelen een rol bij de ziekte van Alzheimer.

De volgende symptomen kunnen typisch zijn voor de Ziekte van Alzheimer: geleidelijk geheugenverlies, moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken, verwardheid en desoriëntatie, stemmingswisselingen.

Voor meer informatie bezoek de website van Alzheimer Nederland

Vasculaire dementie

Deze vorm van dementie treedt op als gevolg van problemen met de bloedtoevoer naar de hersenen. Het wordt vaak veroorzaakt door beroertes, hoge bloeddruk en diabetes en kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van het getroffen deel van de hersenen.

Denk aan de volgende symptomen bij vasculaire dementie: geheugenverlies, problemen met concentratie en planning, spraakstoornissen, motorische problemen.

Meer informatie?

Lewy body dementie

Hierbij hopen zich abnormale eiwitten, genaamd Lewy bodies, op in de hersenen. Symptomen omvatten hallucinaties, parkinsonisme en fluctuerende cognitieve problemen.

Hier kunnen de volgende symptomen opvallen: visuele hallucinaties, fluctuaties in cognitie en alertheid, stijfheid, trillen.

Meer informatie hierover via de website van Alzheimer Nederland.

Frontotemporale dementie

Deze vorm van dementie heeft invloed op het frontale en temporale hersengebied, wat leidt tot veranderingen in persoonlijkheid, gedrag en taalproblemen.

Via de site van dementie.nl kan je hierover meer info aantreffen.

Gemengde dementie

Sommige mensen kunnen symptomen van meerdere vormen van dementie tegelijkertijd vertonen, bijvoorbeeld Alzheimer- en vasculaire dementie.

Creutzfeldt-Jakob-ziekte (CJD)

Dit is een zeldzame en dodelijke vorm van dementie die wordt veroorzaakt door abnormale eiwitten in de hersenen. De symptomen kunnen heel divers zijn: veranderingen in gedrag, cognitieve achteruitgang, bewegingsstoornissen, neurologische symptomen, slaapstoornissen, gevoelloosheid of tintelingen en gewichtsverlies.

Een nauwkeurige diagnose kan echter pas na overlijden plaatsvinden door analyse van het hersenweefsel.

De Hersenstichting heeft hier ook veel informatie over.

Parkinsondementie

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen later in de ziekte dementie ontwikkelen, wat leidt tot cognitieve achteruitgang naast de typische motorische symptomen.

Deze vorm van dementie heeft overeenkomsten met Lewy body dementie. Lees hierover meer op Dementie.nl.

Ziekte van Huntington

Deze erfelijke aandoening veroorzaakt bewegingsstoornissen, psychische problemen en dementie.
Het Nederlands Herseninstituut heeft er het volgende over geschreven: De ziekte van Huntington.

Alcoholgerelateerde dementie

Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot cognitieve problemen en geheugenverlies. Lees er meer over via het Korsakov Kenniscentrum.

Andere vorm van dementie, andere aanpak

Elk type dementie heeft zijn eigen unieke kenmerken en vereist mogelijk een andere aanpak voor diagnose en behandeling.

Een vroege diagnose en een behandelplan op maat zijn cruciaal om de levenskwaliteit van de persoon met dementie te verbeteren.

Zorgaanbod bij dementie

Diagnose en vervolg

Is er sprake van dementie?
Bij het vermoeden van dementie (bekijk ook de eerder genoemde signalen)  kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Wat is daarna het vervolgproces en waar moet u aan denken?

Huisarts

Bij vermoeden van dementie en het eventuele uitsluiten van andere oorzaken zal de huisarts u doorverwijzen naar een neuroloog of geriater.

Specialisten

Deze professionals zullen de medische geschiedenis beoordelen, fysieke en neurologische onderzoeken uitvoeren en mogelijk aanvullende tests bestellen, zoals bloedonderzoek, hersenbeeldvorming (bijvoorbeeld MRI) en neuropsychologische tests.

Juridische en financiële planning

Het is belangrijk om alvast juridische documenten, zoals een medische volmacht en een wilsverklaring, op te stellen en financiële zaken te regelen. Dit kan helpen bij toekomstige zorgbeslissingen en het beheren van financiën. Lees ook verderop in dit artikel, wij gaan dat verder hierop in.

Fasen van dementie

Dementie kent verschillende fases. Deze fasen zijn een gemiddeld verloop van de ziekte. Sommigen spreken van 4 tot wel 7 fases. Alzheimer-Nederland legt in dit artikel over de fases uit wat ze inhouden en hou je ze kan duiden.

Levenskwaliteit bij dementie

Het handhaven van een goede levenskwaliteit voor de persoon met dementie is een prioriteit. Activiteiten die de cognitieve en emotionele gezondheid bevorderen, kunnen in het behandelingsplan worden opgenomen.

Het behandelpad kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de fase van dementie.

Raadpleeg uw gemeente (afdeling Wmo) en plaatselijke zorgorganisaties over bestaande initiatieven op het gebied van dagbehandeling.

Behandelplan

Arts en behandelplan

Samen met de diagnose zal de arts een behandelplan opstellen. Er is geen genezing voor dementie, maar er zijn mogelijkheden om de symptomen te verlichten en de voortgang van de ziekte te vertragen. Denk dan bijvoorbeeld aan medicatie of gedragstherapie.

Vraag aan de (huis)arts wat in uw geval de opties zijn. En wat de mogelijke resultaten kunnen zijn. Geef ook uw wensen aan.

Ongeneeslijk ziek

Dementie is (nog) niet te genezen. Soms worden er medicijnen voorgeschreven om de achteruitgang en symptomen te remmen. Maar dat kan ook zonder medicatie.

Wat kunt u zelf doen om de achteruitgang en symptomen zoveel mogelijk te remmen?

  • Beweeg regelmatig en leef zo gezond mogelijk
  • Hou de hersenen actief
  • Zorg voor een goed contact met de mantelzorger.
  • Maak gebruik van ergotherapie als alledaagse taken lastiger worden
  • Maak gebruik van logopedie als er moeite is met praten of het begrijpen van taal
  • Is er sprake van depressie, angst en gevoelens van onmacht? Neem contact op met een psycholoog.
  • Maak gebruik van een dagopvang, of alternatieve therapieën die zorgen voor plezier en ontspanning.

 

Communiceren

Dementie en contact

Het communiceren met iemand met dementie wordt na verloop van tijd steeds moeilijker. Als iemand die dementie heeft zich niet begrepen voelt, kan daar frustratie en verwarring uit voortvloeien.

Hier wat tips om daarmee om te gaan:

  • Het is belangrijk om rustig te praten en niet te snel te gaan. Gebruik korte zinnen en vermijd moeilijke woorden. Lees meer hierover via dit artikel: dementie en communicatie.
  • Probeer oogcontact te maken en de persoon aan te spreken bij naam.
  • Wees geduldig en geef de persoon voldoende tijd om na te denken en te reageren. Stel vragen die makkelijk te beantwoorden zijn.
  • Zorg voor een rustige omgeving zonder afleidingen, zoals televisie of radio.
  • Het is ook belangrijk om lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te gebruiken om emoties over te brengen.

Nog meer tips voor betere communicatie bij dementie.

Dementie en financiën: grip op de toekomst

Financiële gevolgen

Dementie kan inderdaad financiële zorgen met zich meebrengen. De impact op de portemonnee is per persoon verschillend, maar er zijn zeker stappen te nemen om de uitdagingen te verkleinen. Hieronder bespreken we de mogelijke financiële gevolgen van dementie, maar we focussen vooral op oplossingen en handige tips.

Kosten in kaart brengen

Een eerste stap is om een duidelijk beeld te krijgen van de te verwachten kosten. Denk aan:

Medische zorg: doktersbezoeken, medicatie, specialistische zorg. Deels vergoed door Zvw, Wmo of Wlz.
Langdurige zorg: verpleeghuiszorg, (particuliere) thuiszorg. Meer informatie over verpleeghuiskosten.
Verlies van inkomen: door arbeidsongeschiktheid.
Aanpassingen aan de leefomgeving: voor veiligheid en comfort. MantelzorgNL biedt hier informatie over.
Juridische en administratieve kosten: voor volmachten, wilsverklaringen, bewindvoering.

Financiële planning: tijdig regelen

In de vroege stadia van dementie is het belangrijk om de financiën alvast goed te regelen. Denk aan:

Volmacht: iemand anders machtigen om uw financiën te beheren.
Levenstestament: uw wensen vastleggen over medische zorg en behandeling.
Bewindvoering: een bewindvoerder benoemen die uw financiën beheert.
Erfenisplanning: uw nalatenschap regelen in een testament.

De website van Dementie.nl biedt waardevolle informatie over dementie en geldzaken.

Financiële consequenties van verpleeghuiszorg

Bij verpleeghuiszorg komt ook financieel en juridisch veel bij kijken. Daarom hebben we daar een apart artikel aan gewijd. Lees hier meer over de financiële consequenties van verpleeghuiszorg.

Extra tips:

Voor het beheer van uw budget kunt u diverse apps en online tools op het internet vinden. Wat zijn de zorgen en wensen van diegene met dementie? Praat erover met familie en naasten. En zijn er ontwikkelingen rondom dementie en de financiering daarvan, probeer op de hoogte te blijven.

Grip op de toekomst

Dementie kan een ingrijpende impact hebben, maar met de juiste planning en ondersteuning kunt u de financiële gevolgen beperken. Door tijdig actie te ondernemen, behoudt u grip op uw toekomst en die van uw dierbaren.

Mantelzorger? Zorg goed voor uzelf!

Van licht naar zwaar

Zorg voor uw naaste begint vaak licht. Een keer boodschappen doen of het helpen met formulieren.

Maar vooral bij dementie vallen er naast het geheugen ook steeds meer cognitieve functies uit. Er zal dus steeds meer hulp geboden moeten worden. Er zijn maar weinig mensen die een grens trekken. Dit doe ik wel en dat niet.

Denk daar van te voren wel goed over na. Bent u bereid compromissen te sluiten met uw werk, gezin of eigen sociale activiteiten? Waar ligt nu de grens? En hoe rekbaar is die grens? En wat zijn de consequenties van de rekbaarheid van uw grenzen?

Bespreek dit ook met uw omgeving en de verzorgenden van uw naaste.

Alternatieven

Wat zijn de mogelijkheden om u te ontlasten?

 

Ja, ik kan jullie hulp goed gebruiken!

Ondersteuning

Meer ondersteuning nodig?

Bij een geconstateerde vorm van dementie heeft u waarschijnlijk ook behoefte aan meer ondersteuning.

Dat geldt niet alleen voor diegene met dementie, maar ook voor diens verzorgers.

Want dementie, zeker in vergevorderde stadium, kan als erg zwaar worden ervaren.

Zorg en ondersteuning door naasten

Dementie vereist vaak langdurige zorg. In het begin kan het uitstekend opgevangen worden door de familie. Maar naarmate de dementie vordert, wordt het steeds zwaarder tot bijna onmogelijk vol te  houden.

Daarom is het wenselijk dat men vooraf nadenkt hoe de professionele zorg georganiseerd gaat worden, zoals bijvoorbeeld (particuliere) thuiszorg.

En of het wenselijk is om op een gegeven moment hun naaste naar een gespecialiseerde instelling te verplaatsen, afhankelijk van de ernst van de aandoening en bestaande wachtlijsten.

Ondersteuning door organisaties

Er zijn verschillende organisaties in Nederland die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp. Een van de bekendste organisaties is Alzheimer Nederland. Zij bieden informatie, praktische begeleiding en hulp bij dementie voor mensen met dementie en hun familieleden. Daarnaast organiseren ze ook lotgenotencontact en hebben ze een DementieLijn waar je terecht kunt voor vragen over dementie.

Verder heeft Alzheimer Nederland ook een aparte website ingericht met een hele hoop informatie over dementie. De moeite waard om te bezoeken!

Dementie Netwerk Nederland heeft een handige overzichtskaart van de ongeveer 60 regionale dementienetwerken in Nederland. In deze samenwerkingsverbanden werken professionals, regionale en landelijke partijen met elkaar aan goede zorg en ondersteuning voor mensen met een vorm van dementie.

Via  Zorg voor Beter kunt u informatie vinden over het organiseren van dementiezorg. Zij hebben tevens een handige overzichtskaart van de verschillende ontmoetingscentra en woonzorgcentra voor mensen met dementie.

Lokale steungroepen

Bijna elke gemeente heeft initiatieven op het gebied van o.a. steungroepen voor dementie. Denk bijvoorbeeld aan het Alzheimer café. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente (afdeling Wmo).

Voorkom stress en burn-out

Zoals al eerder is geschreven, uiteindelijk kan de zorg te zwaar worden. Let daarom goed op de geestelijke gesteldheid van de mantelzorger. Trek op tijd aan de bel. Respijtzorg kan aangeboden worden en wordt vaak (gedeeltelijk) vergoed. Uw zorgverzekeraar of uw gemeente kan u ook meer informatie geven.

Particuliere thuiszorg

En op het moment dat de zorg door naasten en reguliere thuiszorg niet meer afdoende gegeven kan worden, en een plaatsing in een verpleeghuis (nog) niet in zicht is, dan kunt u particuliere thuiszorg overwegen. Eerder kan natuurlijk ook. Wij leveren deze zorg vanaf 8 aaneengesloten uren en kunnen vrijwel direct voor u aan de slag. Ook voor respijtzorg bent u bij ons aan het juiste adres.

Lees ook:

Tekort verpleeghuisplekken voorlopig nog niet opgelost.

 

Laat ons u helpen! Neem contact met ons op.

Informatie

Nog meer informatie nodig?

U staat er niet alleen voor. Hieronder nog een aantal handige en informatieve links:

En verder hebben we nog de volgende tips:

Op deze pagina van Regelhulp.nl zijn er nog een aantal handige links te vinden over dementie.

Checklist dementie. Met behulp van deze checklist kunt u na het beantwoorden van 4 vragen een persoonlijk overzicht verkrijgen. Hierin staat aangegeven waar u terecht kunt voor zorg en ondersteuning. Maar ook wat u kunt doen en wat u moet regelen.

Informatie van Thuisarts.nl over dementie. Wat kan je doen als uw naaste dementie heeft?

Zorg voor beter heeft op haar website een aparte thema opgenomen over dementie en zorg en begeleiding. Ook hier treft u heel veel informatie aan. Verder ook video’s met als titel Dementie voor mantelzorgers.

Particuliere Thuiszorg Nederland, Vanzelfsprekend

24 uurs thuiszorg en/of verpleging
24 uursverpleging24 uurs verpleging

Wachttijden in de zorg: wat kunt u doen als ze te lang zijn?

Te lange wachttijden

Lange wachttijden in de zorg kunnen frustrerend zijn, vooral als u dringend zorg nodig hebt. Gelukkig zijn er richtlijnen en rechten die u kunnen helpen sneller geholpen te worden. In dit artikel leggen we uit wat de wachttijden in de zorg betekenen, wat de Treeknorm inhoudt, en wat u kunt doen als u te lang moet wachten.

Wat zijn wachttijden in de zorg?

Wachttijden in de zorg verwijzen naar de tijd die u moet wachten voordat u geholpen wordt door een zorgverlener. Dit kan variëren van een paar dagen tot enkele maanden, afhankelijk van het soort zorg dat u nodig heeft. Lange wachttijden komen vaak voor in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg (GGZ), en andere gespecialiseerde zorginstellingen.

De Treeknorm is een belangrijke richtlijn die bepaalt wat een acceptabele wachttijd is. Als deze norm wordt overschreden, kunt u stappen ondernemen om sneller zorg te krijgen.

 

Wat is de Treeknorm?

De Treeknorm is een afspraak tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over hoe lang u maximaal op zorg zou moeten wachten. Dit zijn de belangrijkste normen:

  • Acute zorg: u moet direct worden geholpen.
  • Medisch specialistische zorg: maximaal 7 weken wachttijd.
  • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ):
    • Intakegesprek: maximaal 4 weken.
    • Start behandeling: maximaal 10 weken na intake.
  • Diagnostiek (bijvoorbeeld een MRI-scan): maximaal 4 weken.

Wacht u langer dan deze normen? Dan kunt u om hulp vragen bij uw zorgverzekeraar via zorgbemiddeling.

Wachttijden in de zorg

Wat moet u doen bij lange wachttijden?

Heeft u te maken met wachttijden die langer zijn dan de Treeknorm? Dit zijn de stappen die u kunt volgen:

  1. Neem contact op met uw zorgverzekeraar
    Uw zorgverzekeraar heeft een zorgplicht. Dit betekent dat ze verplicht zijn u te helpen sneller zorg te krijgen, ongeacht uw polis. Vraag om zorgbemiddeling als de wachttijd te lang is.
  2. Vraag naar een alternatieve zorgaanbieder
    De zorgverzekeraar kan kijken of u sneller geholpen kunt worden bij een andere gecontracteerde zorgaanbieder.
  3. Overweeg een niet-gecontracteerde zorgaanbieder
    Als er geen plek is bij gecontracteerde aanbieders, kan uw zorgverzekeraar een niet-gecontracteerde aanbieder inschakelen. Ze maken dan een maatwerkafspraak en vergoeden deze zorg volledig.
  4. Hou uw rechten in de gaten
    Als zelfs zorgbemiddeling niet tot tijdige zorg leidt, mag u zelf naar een niet-gecontracteerde aanbieder gaan. Zorgverzekeraars mogen de vergoeding dan niet beperken, maar u moet wel kunnen aantonen dat je eerst om bemiddeling hebt gevraagd.

Meer tips voor mensen die voor het eerst zorg nodig hebben? Bekijk onze uitgebreide gids.

Het belang van zorgbemiddeling

Zorgbemiddeling is een belangrijk recht voor iedereen met een zorgverzekering. Niet alleen helpt het u sneller zorg te krijgen, maar het biedt ook duidelijkheid in een vaak complexe zorgsituatie. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders hebben de taak om u hier actief op te wijzen.

Meer informatie over wat u kunt doen bij te lange wachttijden? Bezoek de website van de NZa.

Met deze informatie kunt u stappen ondernemen om lange wachttijden in de zorg te verkorten en sneller de hulp te krijgen die u nodig heeftt. Wacht niet langer en vraag om zorgbemiddeling als dat nodig is!

Zorg of informatie nodig?

24 Uurszorg bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs verpleging24 uurs verpleging

Zorgverzekering: waar op te letten?

Overstappen van zorgverzekering

Het is verstandig om jaarlijks de zorgverzekering te evalueren. Door veranderende zorgbehoeften of wijzigingen in polisvoorwaarden kan een overstap nuttig zijn. Zorgverzekeraars maken jaarlijks vanaf 12 november nieuwe premies en pakketten bekend. Belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Polisvoorwaarden: controleer op wijzigingen in vergoedingen of gecontracteerde zorgaanbieders.
  • Eigen risico: maak een bewuste keuze tussen € 385 en € 885.
  • Duurzaamheid: controleer hoe zorgverzekeraars beleggen via de Eerlijke Geldwijzer.

Overstappen kan tussen 13 november en 31 december.

Soorten zorgverzekeringen in 2024

Voor 2024 zijn er drie hoofdtypen zorgpolissen:

  1. Restitutiepolis: volledige vrije zorgkeuze, soms zelf declareren.
  2. Naturapolis: goedkoper, maar minder keuzevrijheid. Zorg zonder contract kan extra kosten betekenen.
  3. Combinatiepolis: een mix van vrije keuze en bepaalde voorwaarden.

Kosten besparen

Hoewel het basispakket overal gelijk is, zijn er prijsverschillen. Bespaar kosten door:

  • Goedkope polissen: houd rekening met beperkende voorwaarden.
  • Eigen risico verhogen: verlaag de maandpremie, maar alleen als er weinig zorg verwacht wordt.
  • Vergelijkingstools gebruiken: platforms zoals Independer of Zorgwijzer bieden overzicht.

Mantelzorg en zorgverzekering

Andere zorgverzekering kiezen

Mantelzorg wordt deels vergoed via de zorgverzekering. Vanuit het basispakket en aanvullende pakketten zijn mogelijkheden zoals:

  • Respijtzorg: tijdelijke overname van zorgtaken.
  • Cursussen: bijvoorbeeld mindfulness of slaaptrainingen.
  • Logeerhuizen: tijdelijke opvang voor herstel of ondersteuning.

Het is aan te raden om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.

Met deze informatie wordt het eenvoudiger om een zorgverzekering te kiezen die past bij de persoonlijke situatie in 2024. Voor specifieke vragen of hulp kunt u altijd contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

In 2022 hebben we een heel kennisartikel geschreven over zorgverzekeringen. Een groot gedeelte is daarvan nog steeds actueel. Benieuwd? Lees hier het artikel.

Altijd de juiste zorg

Ontlasting mantelzorg
RespijtzorgLees meer
Nachtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
NachtzorgLees meer
24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs zorgLees meer

Opname in verpleeghuis

Financieel en juridisch, maar eerst nog even dit

Voordat u zich bent gaan verdiepen in de financiële en juridische aspecten van verpleeghuiszorg, heeft u al een hele weg afgelegd. En nu staat u op het punt om de voorbereiding te starten voor een opname in een verpleeghuis.

Op de website van Dementie.nl hebben ze een informatief artikel geschreven hoe u zich kunt voorbereiden. Hieronder gaan wij dieper in op de financiële en juridische aspecten van een opname.

Particuliere Thuiszorg Nederland helpt ook bij COPD

De financiële consequenties van verpleeghuiszorg

Financiële aspecten van het verblijf in een zorginstelling

Wanneer u niet langer thuis kunt wonen en besluit naar een verzorgings- of verpleeghuis te gaan, is het belangrijk om de financiële en juridische aspecten te begrijpen. We starten met de financiële aspecten.
In niet-reguliere verpleeghuizen worden de kosten opgesplitst in woon- en zorgkosten.

Wlz-vergoeding en eigen bijdrage

Uw verblijf in een verpleeghuis wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Echter, u dient wel een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van deze bijdrage wordt vastgesteld door het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Variabele kosten

De woonkosten variëren per zorginstelling en liggen gemiddeld tussen de €1500 en €5000 per maand.

Zorgkosten (Wlz)

Als u een Wlz-indicatie heeft, dekt de overheid een deel van de kosten op basis van uw inkomen en vermogen. Desondanks blijft er altijd een eigen bijdrage verschuldigd. Er zijn twee soorten eigen bijdragen: een lage en een hoge.

Lage eigen bijdrage

De lage eigen bijdrage geldt gedurende de eerste vier maanden van uw verblijf in een zorginstelling. Als u een Volledig Pakket Thuis (VPT) of een PersoonsGebonden Budget (PGB) heeft en in een particuliere instelling verblijft, blijft de lage eigen bijdrage gelden. Dit geldt ook als er nog een partner thuis blijft wonen.

De lage eigen bijdrage voor een verpleeghuis varieert van minimaal €200,40 tot maximaal €1052,20 per maand. Bij thuiszorg met een Modulair Pakket Thuis (MPT) of een PGB bedraagt deze eigen bijdrage minimaal €28,60 en maximaal €880,40 per maand.

Hoge eigen bijdrage

De hoge eigen bijdrage kan oplopen tot maximaal €2887,40 per maand.

Bepalen van de eigen bijdrage

U kunt de hoogte van uw eigen bijdrage berekenen met behulp van de rekentool van het CAK. Het is echter belangrijk te weten dat het CAK uitgaat van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden. Lees meer over de hoge of lage bijdrage via het CAK.

Verlagen van de eigen bijdrage

Het is mogelijk uw eigen bijdrage te verlagen, maar hiervoor moet u tijdig actie ondernemen. Het verminderen van uw vermogen kan bijvoorbeeld door middel van schenkingen, groen beleggen of het opstellen van een testament waarin wordt bepaald dat de erfdelen van de kinderen opeisbaar zijn wanneer de langstlevende in een zorginstelling gaat wonen. Lees hierover meer op de website van Thuisnotaris.nl.

 

 

 

Juridische consequenties van verpleeghuiszorg

Juridische aspecten: wetten en regels

Er zijn verschillende wetten en regels die van toepassing zijn op verpleeghuiszorg.

Zo valt de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen onder de Wet langdurige Zorg (Wlz) en de zorg thuis onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) legt vast wat goede zorg precies inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg.

Regelgeving bij opname in een verpleeghuis

Bij opname in een verpleeghuis krijgt men te maken met bepaalde wet- en regelgeving. Landelijke cliëntenorganisaties en vertegenwoordigers van zorgorganisaties hebben samen afspraken gemaakt over de rechten en plichten van zorginstellingen en hun cliënten. Dit zijn de zogenaamde algemene voorwaarden. Via de website van Actiz is een voorbeeld van de algemene voorwaarden te downloaden. Dit is handig om u alvast voor te bereiden.

Zorg- of behandelovereenkomst

Dit is een juridische afspraak tussen behandelaar en patiënt. Deze afspraak is bedoeld ter bescherming van de patiënt.

De zorg- of behandelovereenkomst wordt opgesteld tussen de persoon die wordt opgenomen (of zijn wettelijke vertegenwoordiger) en het verpleeghuis. Deze overeenkomst moet de voorwaarden van de zorg en de rechten en plichten van beide partijen vastleggen.

Zo moet bijvoorbeeld iedere cliënt binnen 24 uur een voorlopig zorgplan hebben dat uiterlijk 6 weken na opname volledig en definitief moet zijn. Lees meer hierover via de website Zorgvoorbeter.nl.

Medische vertegenwoordiging

In gevallen waarin de persoon die wordt opgenomen niet in staat is om zelf beslissingen te nemen, kan een medische vertegenwoordiger, zoals een gemachtigde of mentor, worden aangewezen om namens hen te handelen.

Klachtenprocedure

Het verpleeghuis moet een procedure hebben voor het indienen en behandelen van klachten van bewoners of hun vertegenwoordigers. Deze procedure moet eerlijk en toegankelijk zijn.

Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij gespecialiseerde professionals, zoals advocaten gespecialiseerd in gezondheidsrecht of ouderenrecht, om ervoor te zorgen dat alle juridische aspecten correct worden afgehandeld bij opname in een verpleeghuis. Wilt u meer weten over klachten? Wij hebben er een informatief artikel over geschreven.

Tot zover de financiële en juridische aspecten van opname in een verzorgingshuis. We hebben echter nog een item overgeslagen:

Belastingdienst

Ook fiscaal heeft een opname in een verzorgings- of verpleeghuis gevolgen. Vooral als u in het bezit van een eigen woning bent. Zo zijn er aftrekbare kosten, maar zijn er ook gevolgen voor de toeslagpartners. Lees hierover meer op de website van de belastingdienst.

Particuliere Thuiszorg Nederland

Particuliere thuiszorg?

Zoals u hierboven heeft gelezen, komt er financieel en juridisch heel wat te kijken bij een opname. En uiteraard gaat u niet over een nacht ijs.

Wij willen u echter het volgende nog meegeven:

De wachttijden voor een verpleeghuis zijn erg hoog en het personeelstekort loopt op. Daarom kijken veel mensen ook naar de mogelijkheden van particuliere zorg. Dat kan, zoals hierboven is aangegeven, via een particulier zorghotel of verpleeghuis.

Maar het is ook mogelijk om de particuliere zorg gewoon thuis te krijgen. Net zo professioneel en echt 24 uur per dag. Door een vakkundig zorgteam. Zonder wachttijden.

Particuliere thuiszorg hoeft niet veel duurder te zijn dan zorg dat in een particulier verpleeghuis of verzorgingshuis gegeven wordt. Want binnen zo’n verzorgingshuis zit u met hoge woonkosten, terwijl u thuis misschien in een hypotheekvrije woning verblijft. De zorgkosten kunnen voor een groot gedeelte door een Pgb worden opgevangen. En uw eigen bijdrage valt waarschijnlijk veel lager uit.
Tel daarbij op dat u in uw eigen vertrouwde omgeving kunt blijven wonen én dat uw zorgteam bestaat uit een vaste kleine groep met zorgverleners, dan is de keuze misschien toch nog snel gemaakt.

Wat dit voor u of u naaste financieel betekent? Laat het ons u uitleggen. En u weet dan meteen waarom zoveel mensen voor Particuliere Thuiszorg Nederland hebben gekozen.

Neem nu contact met ons op
Financieel en juridisch

Altijd de juiste zorg

Ontlasting mantelzorg
RespijtzorgLees meer
Nachtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
NachtzorgLees meer
24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs zorgLees meer

Op ontdekkingstocht – thuis, in een zorghotel of hospice?

Wat is de beste keuze voor u?

Inleiding

In de zorgwereld staan we vaak voor lastige keuzes. Of het nu gaat om herstel na een operatie, omgaan met een langdurige ziekte, of het ondersteunen van een geliefde in de laatste levensfase, de beslissing tussen thuiszorg, een zorghotel of hospice is belangrijk. Dit artikel verkent deze zorgopties. We leggen u uit wat de specifieke zorgoptie inhoudt en zo kunt u ontdekken welke zorg u het meest aanspreekt.

Wat houdt het in?

Om een goede keuze te kunnen maken, leggen we u eerst uit wat het een en ander betekent.

  1. Wat is een zorghotel en wat kunt u wel of niet verwachten?
  2. Wat is een hospice? En wanneer kunt u daar wel of niet het beste voor kiezen?
  3. Tenslotte bekijken we de particuliere thuiszorg.

Vooraf willen we even duidelijk maken dat een hospice in principe een eindstation is. Als men hier terecht komt, dan is de levensverwachting vaak maximaal 3 maanden. Dat geldt niet voor een zorghotel en particuliere thuiszorg.

Zorghotels: een tussenstap naar herstel

Wanneer u herstelt van een ziekte of operatie, vormen zorghotels vaak een vriendelijke tussenstap tussen het ziekenhuis en uw eigen huis. Hier worden professionele zorg en revalidatie hand in hand aangeboden, met aandacht voor uw individuele behoeften.

Meest gestelde vragen - FAQ. Zorghotel of hospice?

Wanneer wordt er gekozen voor een zorghotel?

Er wordt vaak gekozen voor een zorghotel in verschillende situaties, afhankelijk van de behoeften en omstandigheden van de persoon die zorg nodig heeft. Hier zijn enkele veelvoorkomende situaties waarin mensen kiezen voor een zorghotel:

Herstel na een operatie
Personen die een operatie hebben ondergaan en nog niet volledig zelfstandig kunnen functioneren, kiezen soms voor een zorghotel als tussenstap tussen het ziekenhuis en terugkeer naar huis.

Revalidatie
Mensen die intensieve revalidatie nodig hebben na bijvoorbeeld een beroerte, ongeval of ernstige ziekte, kunnen baat hebben bij de gespecialiseerde revalidatiemogelijkheden die een zorghotel biedt.

Medische zorg met comfort
Wanneer iemand behoefte heeft aan voortdurende medische zorg maar de sfeer van een zorghotel verkiest boven een ziekenhuisomgeving, kan dit een reden zijn om voor een zorghotel te kiezen.

Overbrugging tussen ziekenhuis en thuis
Zorghotels fungeren vaak als een brug tussen ziekenhuisopname en terugkeer naar huis, waar patiënten de nodige zorg en ondersteuning kunnen ontvangen terwijl ze hun krachten herwinnen.

Gespecialiseerde zorgbehoeften
Voor mensen met specifieke medische behoeften of aandoeningen die gespecialiseerde zorg vereisen, kan een zorghotel de juiste omgeving bieden met professionele ondersteuning.

Geleidelijke terugkeer naar normale routine
Zorghotels stellen individuen in staat om geleidelijk terug te keren naar hun normale routines, waardoor ze op hun eigen tempo aan zelfstandigheid kunnen winnen.

 

Overwegingen zorghotel

Voordelen van een zorghotel

In zorghotels kunt u rekenen op toegewijde professionals die uw herstelproces begeleiden. Deze tussenstap biedt niet alleen een veilige omgeving voor revalidatie, maar ook de mogelijkheid om geleidelijk terug te keren naar uw normale routines. Hier vindt u gespecialiseerde zorg, afgestemd op uw specifieke situatie.

Overweeg dit ook

Natuurlijk zijn er overwegingen, waaronder kosten en een mogelijk verminderde mate van privacy in vergelijking met thuiszorg. Het is belangrijk deze aspecten in overweging te nemen bij het nemen van de beslissing. Een open gesprek met de zorgprofessionals kan helpen om de juiste balans te vinden tussen de voordelen en de mogelijke nadelen van deze zorgoptie.

Het kiezen voor een zorghotel is vaak afhankelijk van de behoefte aan professionele zorg, revalidatiemogelijkheden en de wens om in een comfortabele en ondersteunende omgeving te herstellen. Het is belangrijk om deze beslissing te baseren op de specifieke gezondheidssituatie en voorkeuren van de persoon die zorg nodig heeft.

Zorghotel versus particuliere thuiszorg

Particuliere thuiszorg is eigenlijk een zorghotel thuis. In uw eigen vertrouwde omgeving en met een vast klein zorgteam. Uw bezoek schrikt niet van de ziekenhuisomgeving. Particuliere thuiszorg is ook een gepersonaliseerde zorgervaring dat zich richt op uw welzijn en comfort. En u hoeft uw naasten niet te missen zonder dat zij belast worden met de zorg voor u.

Daarnaast staat professionele zorg altijd tot uw beschikking.

Hospices: zorg met mededogen en comfort in de laatste levensfase

Als u of uw dierbare zich in een fase van vergevorderde ziekte bevindt, is het overwegen van een hospice een keuze ingegeven door mededogen en gericht op comfort. In een hospice wordt de focus verlegd naar palliatieve zorg, waarbij de kwaliteit van het leven en waardigheid centraal staan.

Particuliere Thuiszorg Nederland helpt ook bij COPD

Overweeg een hospice als

De levensverwachting beperkt is
In situaties waarin de levensverwachting beperkt is en de nadruk ligt op comfort in plaats van genezing.

Palliatieve zorg nodig is
Als palliatieve zorg, gericht op pijnbestrijding en kwaliteit van leven, de prioriteit wordt.

Een vreedzame omgeving gewenst is
Wanneer een vreedzame, ondersteunende omgeving wordt gezocht voor het afscheid nemen.

Emotionele en spirituele ondersteuning nodig is
Als er behoefte is aan uitgebreide emotionele en spirituele ondersteuning voor zowel de patiënt als hun dierbaren.

Overwegingen bij hospicezorg

Voordelen van hospicezorg

Gespecialiseerde palliatieve zorg
Hospices bieden gespecialiseerde zorg die gericht is op het verlichten van symptomen en het bevorderen van comfort.

Emotionele ondersteuning
Uitgebreide emotionele ondersteuning voor zowel de patiënt als hun familie tijdens deze moeilijke tijd.

Waardige omgeving
Een waardige omgeving die de patiënt de mogelijkheid geeft om vreedzaam en met respect afscheid te nemen.

Continuïteit van zorg
Consistente zorg door een toegewijd team, wat bijdraagt aan continuïteit en vertrouwdheid.

Aandachtspunten bij hospicezorg

Beperkte levensduur
Aangezien hospicezorg gericht is op de laatste levensfase, kan de duur van de zorg beperkt zijn.

Emotionele belasting voor familie
De emotionele belasting voor familieleden kan intens zijn, aangezien ze de patiënt in deze fase ondersteunen.

Beperkte medische behandelingen
Hospice richt zich op palliatieve zorg, wat betekent dat agressieve medische behandelingen mogelijk worden beperkt.

De keuze voor een hospice is een stap naar zorg en comfort in een moeilijke tijd. Het is belangrijk om deze beslissing te baseren op de individuele behoeften en wensen van de patiënt en hun dierbaren. Hospices bieden een meedogende omgeving waarin de kwaliteit van leven en waardigheid hoog in het vaandel staan.

Hospice versus particuliere thuiszorg

Over het algemeen treft u in de hospices voornamelijk vrijwilligers aan. En bent u toch afhankelijk van hun beschikbaarheid. Bij Particuliere Thuiszorg Nederland werken professionals die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg. Zij zijn ook sterren in het verlenen van geestelijke hulp. Lees maar eens het interview met Paula, professionele verpleegkundige via Particuliere Thuiszorg Nederland, om een indruk te krijgen.

Particuliere thuiszorg

Zorghotel of hospice?

Voor een zorghotel wordt vaak gekozen als er in de thuissituatie onvoldoende hulp is te organiseren. En dat geldt ook vaak voor een hospice.

Daarom zou particuliere thuiszorg een heel mooi alternatief kunnen zijn. Vooral als men liever thuis herstelt, of aan de laatste levensfase begint, ook al is daar niet voldoende hulp van bijvoorbeeld familie aanwezig.

Via de zorgverzekering kan beperkt reguliere thuiszorg geleverd worden. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

Wanneer particuliere thuiszorg?

Particuliere thuiszorg kan in heel veel gevallen gegeven worden. Particuliere Thuiszorg Nederland heeft bijvoorbeeld de beschikking over zorgverleners die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg. En verpleegkundigen die gespecialiseerde zorg kunnen geven. Maar ook verzorgenden die een gezin op de been kunnen houden. En lieve begrijpende verzorgenden met zoveel ervaring dat ze mensen met dementie en hun naasten heel goed kunnen ondersteunen.

Verder natuurlijk nachtzorg, voor als u niet alleen kunt of mag zijn. U kunt zelfs vaak thuis revalideren, omdat een groot aantal gespecialiseerde zorgprofessionals gewoon op huisbezoek kunnen komen. Dat geeft weer meer voordelen, want ze kunnen u een-op-een aandacht geven wat leidt toe een meer persoonlijke en op maat gemaakte revalidatie.  Thuis, zodat u raad kunt vragen en het meteen in uw eigen omgeving kunt toepassen.

Dus zorg nodig, en dan het liefste thuis? Denk dan vooral eens aan onze particuliere thuiszorg. Dat kan vast en zeker ook in uw situatie. Want we leveren maatwerk. Zorg vanaf 8 uur aaneengesloten per etmaal. Neem daarom contact met ons op voor meer informatie!

 

Neem contact met ons op voor meer informatie

Particuliere thuiszorg, zorghotel of hospice?

 

We hebben alles voor u netjes op een rijtje gezet:

Criteria Particuliere thuiszorg Hospicezorg Zorghotel
Comfort Vertrouwde thuisomgeving Waardige omgeving voor levenseinde Tijdelijk comfortabel en professioneel
Medische zorg Aangepaste professionele én gespecialiseerde zorg Gespecialiseerde palliatieve zorg Professionele zorg en revalidatie
Kosten Kan duurder zijn, maar kan (gedeeltelijk) vergoed worden d.m.v. een PGB Gedekt door verzekering of overheidsprogramma’s, eigen bijdrage mogelijk Kosten afhankelijk van duur van het verblijf
Beschikbaarheid Afhankelijk van zorgverleners (bij ons meestal geen wachttijd) Afhankelijk van beschikbare bedden Toegewijd aan tijdelijke zorg, mogelijk beperkte beschikbaarheid
Betrokkenheid van de familie Familie kan actief betrokken zijn Moedigt familiebetrokkenheid en begeleiding aan Familie kan betrokken zijn tijdens het verblijf

 

Particuliere Thuiszorg Nederland biedt u de voordelen van hospicezorg en zorghotel in uw eigen vertrouwde thuisomgeving. Maar is net zo goed mogelijk in de omgeving waarin u het liefst vertoeft. Vaak kunnen we al binnen 48 uur beginnen met het verlenen van zorg.

En wist u dat wij werken met kleine vaste zorgteams? De zorgverleners zijn op elkaar ingespeeld en wisselen elkaar na een of meerdere etmalen af. Zo heeft u zo min mogelijk wisseling van zorgverleners.

Financiën

Belangrijk:

Hoe u het ook wendt of keert, zorg kost geld. Zorg in een zorghotel (bekijk hier een voorbeeld), of hospicezorg. En natuurlijk ook particuliere thuiszorg. Maar er wordt wel een hoop vergoed.

De basisverzekering dekt een deel, maar ook de pgb via bijvoorbeeld de WLZ. Ook bij particuliere thuiszorg. Het belangrijkste is dat u een afweging maakt van wat u belangrijk vindt. Daarna kijkt u naar de financiële mogelijkheden. Twijfelt u? Vraag ons gerust om raad.

Help mij met mijn zorgvraag

Samenvatting

Kortom

Hierboven hebben we aangegeven wat de mogelijkheden zijn bij een keuze tussen een zorghotel of hospice. Met de bijbehorende voor- en nadelen. Natuurlijk hopen wij dat u kiest voor de door ons gegeven particuliere thuiszorg. En niet alleen omdat we ontzettend veel ervaring hebben (sinds 1987), maar ook omdat u de meerwaarde inziet van het thuis verzorgd en verpleegd worden door onze professionals. In uw eigen vertrouwde setting, geen extra stress en een eigen kleine vaste zorgteam. En mocht het onverhoopt eens niet klikken met een zorgverlener? Dan zorgen wij voor een ander. Dat kan niet in een ziekenhuis, verpleeghuis, zorghotel of hospice…

Nog twijfels? Neem contact met ons op. We bekijken wat in uw situatie mogelijk is, en wat de bijbehorende kosten zijn. Wij hebben er in ieder geval alle vertrouwen in. Want in de loop der jaren hebben we heel wat bekende en minder bekende zeer tevreden cliënten gehad.

Neem contact met ons op

Altijd de juiste zorg

Palliatieve terminale thuiszorg
Palliatieve zorgLees meer
24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs verplegingLees meer
Vakantiezorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
VakantiezorgLees meer

Inleiding AI in de zorg

Artificiële intelligentie (AI) is in opmars en heeft de potentie om de zorgsector radicaal te transformeren. Ook voor u, als zorgvrager, kan AI een hoop betekenen. In dit artikel leest u meer over de voordelen van AI in de zorg en hoe u hier in de toekomst van kunt profiteren.

AI in de zorg

Wat is AI?

AI staat voor artificiële intelligentie, oftewel kunstmatige intelligentie. Het gaat om computersystemen die kunnen leren en denken, net zoals mensen. AI kan worden ingezet voor allerlei taken, zoals het analyseren van data, het stellen van diagnoses en het ontwikkelen van behandelplannen.

Hoe kan AI de zorg verbeteren?

AI kan de zorg op verschillende manieren verbeteren:

  • Sneller en nauwkeuriger diagnoses: AI kan artsen helpen om sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen door medische beelden en data te analyseren. AI-systemen kunnen patronen herkennen die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn, waardoor ze in staat zijn om ziekten in een vroeg stadium te detecteren.
  • Gepersonaliseerde behandelingen: AI kan worden gebruikt om gepersonaliseerde behandelplannen te ontwikkelen voor patiënten. Hierbij wordt rekening gehouden met uw individuele kenmerken, zoals uw genetische profiel, medische geschiedenis en levensstijl. AI kan helpen om de optimale behandeling te bepalen en de kans op bijwerkingen te verminderen.
  • Betere preventie: AI kan worden ingezet om risicofactoren voor ziekten te identificeren en preventieve maatregelen te adviseren. AI-systemen kunnen grote hoeveelheden data analyseren om te bepalen welke factoren het risico op een bepaalde ziekte verhogen.
  • Meer tijd voor zorgverleners: AI kan routinematige taken automatiseren, zoals het inplannen van afspraken, het verwerken van facturen en het coderen van medische dossiers. Dit kan zorgverleners tijd besparen die ze vervolgens kunnen besteden aan directe patiëntenzorg.

Wat betekent AI voor u?

Als zorgvrager kunt u op verschillende manieren profiteren van AI in de zorg:

  • U krijgt sneller en betere diagnoses. AI kan artsen helpen om sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen, waardoor u sneller de juiste behandeling kunt krijgen.
  • U ontvangt een gepersonaliseerde behandeling die optimaal aansluit op uw behoeften. AI kan helpen om de optimale behandeling te bepalen voor uw unieke situatie, waardoor de kans op succes groter wordt.
  • U kunt preventieve maatregelen nemen om ziekten te voorkomen. AI kan u helpen om uw risicofactoren voor ziekten te identificeren en gerichte preventieve maatregelen te nemen.
  • U heeft meer tijd met uw zorgverlener, die zich kan focussen op uw individuele situatie. Doordat AI routinematige taken automatiseert, hebben zorgverleners meer tijd om met u te praten en uw vragen te beantwoorden.

Toekomstperspectief

De ontwikkeling van AI gaat snel en de mogelijkheden in de zorgsector zijn enorm. In de toekomst kunnen we nog meer voordelen van AI verwachten, zoals:

  • Virtuele doktersassistenten: AI kan worden ingezet om eenvoudige klachten te diagnosticeren en te behandelen, waardoor u minder vaak naar de dokter hoeft.
  • Robots in de zorg: Robots kunnen worden ingezet om taken te automatiseren in de zorg, zoals het helpen van patiënten met wassen en aankleden.
  • AI-gestuurde medicijnen: AI kan worden gebruikt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en de effectiviteit van bestaande medicijnen te verbeteren.

Conclusie

AI is een krachtige technologie die de zorgsector radicaal kan transformeren. De voordelen voor zorgvragers zijn talrijk. In de toekomst zullen we waarschijnlijk zien dat AI steeds meer wordt toegepast in de zorg, met als resultaat een betere kwaliteit van zorg voor iedereen.

AI in de zorg

Wilt u meer lezen over AI in de zorg?

Lees dan dit artikel van ZonMw waar AI ingezet kan worden. Of bekijk de docuserie over AI in de gezondheidszorg (alweer een paar jaar oud)

Altijd de juiste zorg

24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurszorgLees meer
Beademingszorg Particuliere Thuiszorg Nederland
BeademingszorgLees meer
Blokzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
BlokzorgLees meer

Strategisch investeren in high potentials:

Hoe houdt u ze vast en betrokken?

Inleiding

De uitdaging van high potentials

In de steeds veranderende zakelijke wereld, waar het vasthouden van toptalent geen keuze maar een strategische must is, moeten organisaties flexibel reageren op de unieke behoeften van deze sleutelfiguren.

Deze hoogvliegers, gedreven door uitzonderlijke vaardigheden, staan voor een wirwar aan verantwoordelijkheden. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en een gezonde werk-privébalans te stimuleren, wint het aanbieden van professionele particuliere thuiszorg terrein.

Deze strategie plaatst niet alleen de medewerker in het middelpunt, maar biedt ook tastbare voordelen voor werkgevers.

Een innovatieve benadering

Een innovatieve en holistische benadering die werkgevers kunnen overwegen, is het aanbieden van professionele particuliere thuiszorg door samen te werken met experts zoals Particuliere Thuiszorg Nederland. Wij bieden een breed scala aan op maat gemaakte diensten, variërend van gezinszorg tot palliatieve zorg, en kan zorg vanaf 8 aaneengesloten uren leveren.

Gescreende zorgverleners voor gemoedsrust

Wij onderscheiden ons door onze toewijding aan kwaliteit en zorgvuldige selectie van zorgverleners. Elk zorgverlener wordt zorgvuldig gescreend op deskundigheid, betrouwbaarheid, integriteit en vakbekwaamheid. Deze strenge selectieprocedure garandeert niet alleen de professionele standaarden van de zorg, maar ook de gemoedsrust van high potentials en hun gezinnen. Het is een geruststellende gedachte voor werkgevers dat de zorgverleners van Particuliere Thuiszorg Nederland niet alleen hooggekwalificeerd zijn, maar ook uitblinken in betrouwbaarheid en integriteit.

Neem contact met ons op voor meer informatie
Tineke Haamers, verpleegkundige en zelfstandige zorgverlener via Particuliere Thuiszorg Nederland.
Een van onze verpleegkundigenTineke Haamers, verpleegkundige

Uitdagingen voor high potentials

High potentials staan vaak voor een unieke reeks uitdagingen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. De druk om te presteren op het hoogste niveau. Het het balanceren van werk-privéverplichtingen en de constante zoektocht naar professionele groei kunnen leiden tot aanzienlijke stress en belasting.

Deze uitdagingen worden verder versterkt wanneer high potentials ook verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun gezin of oudere familieleden.

Het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven wordt een complexe taak, en het gebrek aan adequate ondersteuning kan leiden tot verminderde betrokkenheid en zelfs tot het vertrek van waardevol personeel.

Particuliere thuiszorg fungeert niet alleen als een praktische ondersteuning, maar ook als een holistische benadering die mentale en emotionele verlichting biedt. Het doel? Een gezonde werk-privébalans faciliteren voor deze cruciale schakels in de organisatie.

Voordelen voor de high potentials

Persoonlijke zorg en gemoedsrust

Door te voorzien in professionele particuliere thuiszorg ervaren topmedewerkers een op maat gemaakte zorg die aansluit bij hun unieke behoeften. Dit resulteert in een gevoel van gemoedsrust, wetende dat hun persoonlijke leven wordt omringd door zorg en professionaliteit.

Optimale werk-privébalans

Particuliere thuiszorg biedt topmedewerkers de mogelijkheid om professionele verantwoordelijkheden te vervullen zonder de druk van zorgtaken. Deze flexibele benadering draagt bij aan een optimale werk-privébalans, een sleutelfactor voor duurzame topprestaties.

Verhoogd welzijn en focus

Het ontvangen van hoogwaardige zorg draagt bij aan het welzijn van topmedewerkers. Deze verbetering in welzijn resulteert op zijn beurt in verhoogde focus en betrokkenheid op de werkplek. Een gezonde en ondersteunde medewerker is immers productiever en veerkrachtiger.

Voordelen voor werkgevers

Talentbehoud en tevredenheid:

Het aanbieden van particuliere thuiszorg is een krachtig signaal van werkgeverswaardering voor de inzet van high performers. Dit draagt bij aan het behoud van getalenteerde medewerkers op lange termijn en verhoogt de algehele tevredenheid binnen de organisatie.

Verhoogde productiviteit en focus

Door actief bij te dragen aan de persoonlijke zorgbehoeften van topmedewerkers, kunnen werkgevers rekenen op een verbeterde productiviteit en efficiëntie. Medewerkers kunnen zich ongehinderd concentreren op hun taken zonder afleidingen en zorgen.

Positief werkgeversimago

Organisaties die voorop lopen in het welzijn van hun medewerkers, creëren niet alleen een positieve bedrijfscultuur maar versterken ook hun imago als werkgever van keuze. Dit is vooral aantrekkelijk voor nieuw talent dat zoekt naar een ondersteunende en zorgzame werkomgeving.

Ontlast en behoudt high potentials met goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Uitgebreide dienstverlening van Particuliere Thuiszorg Nederland

Particuliere Thuiszorg Nederland, met haar veelzijdige dienstverlening, fungeert als meer dan alleen een zorgbemiddelingsbureau. De organisatie wordt een strategische partner in het bevorderen van het welzijn van topmedewerkers. Met flexibiliteit en maatwerk biedt het oplossingen die naadloos integreren in de unieke situaties en planningen van werkgevers en topmedewerkers.

Wij begrijpen niet alleen de uitdagingen waarmee high performers en potentials te maken hebben, maar bieden ook een breed scala aan diensten om deze uitdagingen aan te pakken.

Gezinszorg

Gezinszorg gaat verder dan traditionele thuiszorg door professionele ondersteuning te bieden aan het hele gezin. Dit omvat kinderopvang, huishoudelijke taken en emotionele ondersteuning, waardoor high performers zich kunnen concentreren op hun professionele taken.

Nachtdiensten

Nachtelijke zorg biedt specifieke ondersteuning gedurende de nacht, waardoor high potentials en hun gezin een ononderbroken nachtrust krijgen, essentieel voor optimale prestaties op het werk.

24-uurszorg

Continue zorg gedurende de dag en nacht voor situaties die constante ondersteuning vereisen. Dit zorgt voor gemoedsrust voor high potentials, wetende dat er altijd kwalitatief goede zorg beschikbaar is.

Ouderenzorg

Specifieke zorg voor oudere familieleden, inclusief begeleiding, medicatiebeheer en dagelijkse taken. Dit verlicht de last voor high performers die zorgen voor hun oudere dierbaren.

Palliatieve zorg

Compassionele ondersteuning in tijden van ernstige ziekte, met een focus op comfort en kwaliteit van leven voor high potentials en hun gezin.

Beademingszorg

Gespecialiseerde zorg voor medewerkers of hun familieleden die (tijdelijk) afhankelijk zijn van beademingsapparatuur, met continue monitoring en professionele begeleiding.

Respijtzorg

Tijdelijke vervanging van mantelzorgers om hen de broodnodige rust te bieden, terwijl de continuïteit van zorg gewaarborgd blijft voor topmedewerkers en hun gezin.

 

 

Op zoek naar specifieke zorg? Neem contact met ons op!

Flexibiliteit en maatwerk

Particuliere Thuiszorg Nederland begrijpt dat de behoeften van high potentials divers zijn en daarom biedt het zorg vanaf 8 aaneengesloten uren. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om de particuliere thuiszorg af te stemmen op de specifieke planning en vereisten van de medewerker.

 

 

Respijtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
RespijtzorgRespijtzorg
Palliatieve thuiszorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
Palliatieve zorgPalliatieve zorg

Implementatie en Samenwerking

Een vlotte implementatie van particuliere thuiszorg begint met heldere communicatie en nauwe samenwerking.

Werkgevers kunnen deze waardevolle service naadloos integreren in hun employee benefits-programma, wat niet alleen de acceptatie bevordert maar ook de voordelen ervan benadrukt binnen het bredere kader van medewerkerswaardering.

Het is cruciaal om alle belanghebbenden proactief te betrekken. Een open dialoog met zowel high potentials als zorgverleners van Particuliere Thuiszorg Nederland legt een stevige basis voor begrip en afstemming.

Maatwerk door samenwerking

Tijdens de samenwerking moeten werkgevers zorgvuldig de behoeften van hun topmedewerkers identificeren en afstemmen op de flexibele diensten die Particuliere Thuiszorg Nederland biedt. Zo ontstaat een maatwerkbenadering die zich richt op de specifieke planning en vereisten van elke individuele medewerker.

Integraal onderdeel bevordert niet alleen welzijn

Bovendien is het vitaal om de implementatie te koppelen aan bredere bedrijfsdoelen en kernwaarden. Door particuliere thuiszorg te positioneren als een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur, wordt niet alleen het welzijn van medewerkers bevorderd, maar ook de organisatorische toewijding aan een ondersteunende werkomgeving versterkt.

Ondersteund door regelmatige evaluaties en feedbacksessies kunnen werkgevers en Particuliere Thuiszorg Nederland een dynamische samenwerking handhaven. Dit niet alleen om de effectiviteit van de particuliere thuiszorg te waarborgen, maar ook om snel te reageren op veranderende behoeften van topmedewerkers.

Doorlopend proces

Kortom, implementatie van particuliere thuiszorg is geen eenmalige gebeurtenis, maar eerder een doorlopend proces van afstemming en optimalisatie. Door gebruik te maken van de synergie tussen werkgevers, topmedewerkers en zorgverleners ontstaat een holistische aanpak die de bedrijfscultuur verrijkt en het welzijn van medewerkers op de lange termijn bevordert.

Conclusie

In het kort, particuliere thuiszorg implementeren is een doorlopend proces van afstemming en optimalisatie. Door de synergie tussen werkgevers, topmedewerkers en zorgverleners te benutten, verrijkt het de bedrijfscultuur en bevordert het op lange termijn het welzijn van medewerkers.

Overtuigd? Of liever nog meer info? Neem contact op

Voorwoord

Een artikel over COPD?

Uitdagingen

Welkom bij dit informatieve artikel over COPD, een aandoening die niet alleen veel voorkomt, maar ook aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt voor degenen die eraan lijden en hun naasten. Als bemiddelingsbureau krijgen we veel vragen over COPD, wat begrijpelijk is omdat deze langdurige ziekte veel voorkomt. De impact ervan op het dagelijks leven kan ingrijpend zijn, en de last rust niet alleen op de patiënt, maar strekt zich ook uit tot zijn directe omgeving.

Complete informatie

Dit artikel is speciaal samengesteld om u alles te bieden wat u wilt weten over COPD. Vanuit ons streven om u zo volledig mogelijk te informeren, delen we niet alleen essentiële informatie over de ziekte zelf, maar bieden we ook links naar andere boeiende bronnen. Wij geloven dat begrip en kennis de sleutel zijn tot het omgaan met en begrijpen van COPD.

Zorgmogelijkheden

Tijdens het gevorderde stadium van COPD speelt de afnemende zelfstandigheid en toenemende angst voor eenzaamheid tijdens benauwde momenten en steeds grotere rol. Voor degenen zonder directe mantelzorg bieden we inzicht in geruststellende oplossingen, zoals 24-uurs zorg, nachtzorg of respijtzorg. Ons doel is om niet alleen informatie te verstrekken, maar juist ook praktische ondersteuning en mogelijkheden aan te reiken voor degenen die te maken hebben met de uitdagingen van COPD.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Meest gestelde vragen - FAQ. Zorghotel of hospice?

Wat is COPD?

COPD is een afkorting

COPD staat voor “Chronic Obstructive Pulmonary Disease,” wat in het Nederlands wordt vertaald als “Chronische Obstructieve Longziekte.” Het is een progressieve longaandoening die de ademhaling belemmert. Over het algemeen wordt het gekenmerkt door symptomen als kortademigheid, hoesten en een overmatige productie van slijm. COPD is een verzamelnaam voor twee aandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van COPD is langdurige blootstelling aan irriterende stoffen zoals tabaksrook, luchtvervuiling, chemicaliën en stof. Deze factoren beschadigen de longen en luchtwegen, wat leidt tot ontsteking en vernauwing van de luchtwegen. Dit resulteert in moeilijkheden bij het ademen, vooral tijdens fysieke inspanning.

Chronische ziekte

COPD is een chronische aandoening, wat betekent dat het geleidelijk erger kan worden in de loop van de tijd. Hoewel er geen genezing is voor COPD, zijn er behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Deze behandelingen kunnen ook de progressie van de ziekte vertragen en de kwaliteit van leven verbeteren.

De behandelingen omvatten vaak het gebruik van luchtwegverwijders, ontstekingsremmende medicijnen, zuurstoftherapie en in sommige gevallen longrevalidatie. Het is echter belangrijk op te merken dat het stoppen met roken, indien van toepassing, de voortgang van COPD kan vertragen en de symptomen aanzienlijk kan verbeteren.

Altijd de juiste zorg

Gezinshulp en gezinszorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
GezinshulpLees meer
Nachtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
NachtzorgLees meer
Vakantiezorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
VakantiezorgLees meer

Wat is het verschil tussen astma en COPD?

Astma en COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) zijn beide chronische longaandoeningen die de ademhaling beïnvloeden, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide aandoeningen:

Astma

Oorzaken en triggers

Astma is meestal een allergische reactie op specifieke triggers zoals allergenen (stuifmeel, huisstofmijt, dierenhaar), virale infecties, koude lucht, enz. Het kan op elke leeftijd beginnen en heeft vaak een sterke genetische component.

Karakteristieke symptomen

Mensen met astma hebben periodieke aanvallen van piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en een benauwd gevoel op de borst. Deze symptomen kunnen variëren in intensiteit en worden vaak getriggerd door specifieke factoren.

Luchtwegobstructie

Bij astma zijn de luchtwegen ontstoken en tijdelijk vernauwd tijdens een astma-aanval. De vernauwing kan verminderen na het nemen van luchtwegverwijders of ontstekingsremmende medicijnen.

Leeftijd van begin

Kan op elke leeftijd beginnen, zelfs in de kindertijd.

Verloop en progressie

Kan variëren in intensiteit en symptomen kunnen in de loop van de tijd verbeteren of verergeren. Sommige mensen kunnen periodes van (aanzienlijke) verbetering ervaren.

COPD

Oorzaken en triggers

De belangrijkste oorzaak van COPD is langdurige blootstelling aan irriterende stoffen, vooral tabaksrook. Luchtvervuiling en chemische dampen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van COPD. Het komt meestal voor bij mensen ouder dan 40 jaar, vooral degenen die langdurig hebben gerookt.

Karakteristieke symptomen

COPD-symptomen omvatten chronische hoest, overmatige productie van slijm, kortademigheid en beperkte luchtstroom. Deze symptomen zijn meestal geleidelijk progressief en worden erger naarmate de ziekte vordert.

Luchtwegobstructie

Bij COPD is er sprake van blijvende en progressieve vernauwing van de luchtwegen, wat resulteert in een verminderde luchtstroom, zelfs tussen aanvallen.

Leeftijd van begin

Komt meestal voor bij mensen ouder dan 40 jaar, vooral degenen met een geschiedenis van roken.

Verloop en progressie

Is een progressieve ziekte met geleidelijke verslechtering van de longfunctie na verloop van tijd.

En wat is dan astmatische bronchitis?

Astmatische bronchitis is een term die soms wordt gebruikt om een aandoening te beschrijven waarbij zowel astma-achtige symptomen als bronchitissymptomen aanwezig zijn. Het kan een verwarrende term zijn omdat astma en bronchitis op zichzelf al verschillende aandoeningen zijn, maar soms kunnen de symptomen overlappen.

Particuliere Thuiszorg Nederland helpt ook bij COPD

Complexe situatie

De term “astmatische bronchitis” kan worden gebruikt om te beschrijven wanneer iemand zowel astma-achtige symptomen als bronchitissymptomen ervaart. Dit kan een complexe situatie zijn omdat de behandeling kan variëren afhankelijk van de overheersende symptomen en de onderliggende oorzaken.

Astmatische bronchitis kan zich manifesteren met:

Astma-achtige symptomen:
Denk aan piepende ademhaling, kortademigheid, een benauwd gevoel op de borst en hoesten, vooral ’s nachts of vroeg in de ochtend. Deze symptomen worden vaak getriggerd door allergenen, luchtweginfecties of andere prikkels.

Bronchitissymptomen:
Denk dan aan een aanhoudende hoest en overmatige slijmproductie. Chronische bronchitis, een vorm van COPD, wordt gekenmerkt door deze symptomen gedurende minimaal drie opeenvolgende maanden in twee opeenvolgende jaren.

Wat is een longaanval?

Een longaanval, ook wel een COPD-exacerbatie genoemd, is een plotselinge verslechtering van de symptomen bij mensen met COPD. Het is een periode waarin de normale symptomen van COPD, zoals kortademigheid, hoesten en slijmproductie, aanzienlijk verergeren en moeilijker te beheersen zijn dan normaal. Longaanvallen kunnen variëren in ernst, van mild tot ernstig, en kunnen enkele dagen tot weken duren.

Tijdens een longaanval kunnen de volgende symptomen optreden:

Toename van kortademigheid

Je kunt nog moeilijker ademen dan normaal, zelfs in rust.

Toename van hoesten

Je hoest meer dan gewoonlijk en het hoesten kan harder en dieper zijn.

Toename van slijmproductie

Er is een verhoogde productie van slijm in de luchtwegen, wat kan leiden tot meer ophoesten.

Piepende ademhaling

Het geluid van piepende ademhaling kan versterkt worden.

Vermoeidheid

Je kunt je nog vermoeider voelen dan normaal, zelfs bij minimale inspanning.

Oorzaken

Longaanvallen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder luchtweginfecties (zoals verkoudheid of griep), blootstelling aan irriterende stoffen zoals tabaksrook of luchtvervuiling, en niet-naleving van medicatie of behandelingsaanbevelingen.

Altijd de juiste zorg

24 uurszorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurszorgLees meer
Beademingszorg Particuliere Thuiszorg Nederland
BeademingszorgLees meer
Blokzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
BlokzorgLees meer

Symptomen

Hoe weet u of u COPD hebt?

De symptomen kunnen variëren. Dat is afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar ook de specifieke vorm. Zoals chronische bronchitis, longemfyseem, of een combinatie van beide. Over het algemeen kunnen de volgende symptomen optreden:

Kortademigheid

Een gevoel van ademnood, vooral tijdens fysieke activiteiten. Dit kan geleidelijk erger worden naarmate de ziekte vordert.

Chronische hoest

Een aanhoudende hoest die langer dan drie maanden aanhoudt en meestal gepaard gaat met slijmproductie. Dit is kenmerkend voor chronische bronchitis.

Overmatige slijmproductie

Ophoesten van veel slijm uit de luchtwegen, vooral ’s ochtends.

Piepende ademhaling

Een fluitend of piepend geluid bij het ademen, dat vaak erger wordt tijdens inspanning of ’s nachts.

Vermoeidheid

Sneller moe voelen, zelfs bij lichte fysieke activiteit, als gevolg van de moeite die het kost om te ademen.

Beperkte inspanningstolerantie

Minder uithoudingsvermogen en moeite hebben met fysieke activiteiten die voorheen gemakkelijk waren.

Veranderingen in ademhaling

Een langzamere en diepere ademhaling om de ademnood te verlichten.

Cyanose

Een blauwe verkleuring van de lippen of vingernagels als gevolg van zuurstoftekort in het bloed.

Gewichtsverlies

Mensen met ernstige COPD kunnen gewicht verliezen, omdat ademhalen meer energie vereist en verminderde eetlust kan optreden.

Verergering van symptomen

Perioden van verergering van symptomen, bekend als COPD-exacerbaties, waarbij de symptomen plotseling ernstiger worden. Deze kunnen worden veroorzaakt door infecties of andere triggers.

Vroegtijdige diagnose belangrijk

In de vroege stadia van de ziekte kunnen de symptomen nog mild zijn en makkelijk over het hoofd worden gezien. Maar als u symptomen ervaart zoals kortademigheid, chronische hoest of andere ademhalingsproblemen, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen.

Diagnose COPD

Een diagnose van COPD wordt gesteld door een medische professional, meestal een huisarts, longarts of pulmonoloog. Om tot een diagnose van COPD te komen, worden verschillende stappen genomen.

Medische geschiedenis

De arts begint met het stellen van vragen over uw medische geschiedenis, zoals rookgewoonten, blootstelling aan irriterende stoffen, en eventuele symptomen die u ervaart, zoals hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling.

Fysiek onderzoek

De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij hij naar ademhalingsgeluiden luistert, de longfunctie controleert en andere mogelijke tekenen van COPD onderzoekt.

Ik heb zorg nodig van Particuliere Thuiszorg Nederland. Bijvoorbeeld bij COPD

Vervolg diagnose COPD

Longfunctietests bij COPD

Een van de belangrijkste diagnostische tests voor COPD is een longfunctietest, zoals spirometrie. Tijdens deze test wordt u gevraagd om in een apparaat te blazen om uw longcapaciteit en luchtstroom te meten. Dit kan helpen om de mate van luchtwegobstructie en de ernst van de aandoening te bepalen.

Beeldvormende tests

Soms worden beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s of CT-scans van de borst uitgevoerd om de structurele veranderingen in de longen te bekijken en andere mogelijke oorzaken van symptomen uit te sluiten.

Bronchodilatortest

Na spirometrie kan de arts u vragen om een luchtwegverwijder (bronchodilator) in te nemen en de longfunctietest opnieuw uit te voeren. Als uw longfunctie aanzienlijk verbetert na het gebruik van de bronchodilator, kan dit wijzen op een omkeerbare luchtwegobstructie, wat typerend is voor astma.

Bloedonderzoek

Soms kan een bloedonderzoek worden uitgevoerd om andere mogelijke oorzaken van uw symptomen uit te sluiten.

Raadpleeg een arts

COPD is een progressieve aandoening en de diagnose is gebaseerd op een combinatie van symptomen, fysieke examens en testresultaten. Als u symptomen van COPD ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en om de juiste behandeling te starten om de symptomen te beheren en de progressie van de ziekte te vertragen.

GOLD classificatie

De ernst van de COPD wordt door de GOLD classificatie weergegeven zoals in onderstaand tabel. Het is gebaseerd op de hoeveelheid symptomen en het aantal longaanvallen.

Bij klasse A is er sprake van weinig symptomen, minder dan twee longaanvallen en geen ziekenhuisopname. Bij B en D is er wel sprake van veel symptomen.

En bij C en D gaat het om twee of meer exacerbaties of een ziekenhuisopname.

GOLD A en B zijn laag risico patiënten en GOLD C en D zijn hoog risico patiënten (NHG-standaard COPD).

GOLD classificatie COPD

Behandeling van COPD

De behandeling van COPD is gericht op het beheren van de symptomen, het verminderen van de frequentie en ernst van exacerbaties (verergeringen), en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven. De behandeling kan verschillende benaderingen omvatten, afhankelijk van de ernst van de aandoening en individuele behoeften. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingsmethoden:

Lifestyle Aanpassingen

Stoppen met roken

Als u rookt, is het absoluut essentieel om te stoppen. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en het stoppen kan de progressie van de ziekte vertragen.

Luchtvervuiling vermijden

Beperk blootstelling aan irriterende stoffen zoals luchtvervuiling, chemicaliën en dampen.

Fysieke activiteit

Ondanks ademhalingsproblemen is het belangrijk om lichamelijk actief te blijven, omdat dit de algehele gezondheid en uithoudingsvermogen kan verbeteren.

Medicatie

Luchtwegverwijders

Bronchodilatoren worden gebruikt om de luchtwegen te verwijden en de ademhaling te vergemakkelijken. Ze kunnen in de vorm van inhalers of pillen worden voorgeschreven.

Ontstekingsremmers

Corticosteroïden kunnen ontstekingen in de luchtwegen verminderen, vooral bij ernstigere gevallen van COPD.

Zuurstoftherapie

Voor mensen met ernstige COPD en lage zuurstofniveaus kan zuurstoftherapie thuis of tijdens inspanning nodig zijn om de zuurstofopname te verbeteren.

Longrevalidatie

Dit omvat een combinatie van lichaamsbeweging, educatie en psychosociale ondersteuning om de inspanningstolerantie te vergroten en de levenskwaliteit te verbeteren.

Vaccinaties

Jaarlijkse griepprikken en pneumokokkenvaccinatie kunnen helpen bij het voorkomen van luchtweginfecties die COPD-symptomen kunnen verergeren.

Dieet en Voeding

Een gezond dieet kan de algemene gezondheid verbeteren en het immuunsysteem ondersteunen.

Chirurgische Opties

Voor sommige mensen met ernstige COPD kan een operatie zoals longvolumereductie of longtransplantatie worden overwogen.

Behandelingsplan

Het behandelingsplan wordt vaak afgestemd op de individuele behoeften van de persoon, waarbij rekening wordt gehouden met de ernst van de COPD, de symptomen en andere gezondheidsfactoren. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met een arts om de voortgang te volgen, medicatieaanpassingen te bespreken en eventuele veranderingen in symptomen aan te pakken.

Welke hulpmiddelen zijn handig bij COPD

Mensen met COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) kunnen baat hebben bij verschillende hulpmiddelen en strategieën om hun ademhaling te verbeteren, hun dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken en hun algemene kwaliteit van leven te verhogen.

Vergoeding

De meeste hulpmiddelen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Vooral als ze vallen onder behandeling, revalidatie, verpleging, verzorging of revalidatie. Voor sommige hulpmiddelen wordt er wel een eigen bijdrage gevraagd.

Soms worden hulpmiddelen vergoed door de gemeente vanuit de WMO. Dit geldt voor hulpmiddelen die er voor kunnen zorgen dat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Bij het WMO loket van uw gemeente kunt u meer informatie hierover krijgen.

Hulpmiddelen voor COPD

In de Thuisleefgids, een onafhankelijk platform voor hulpmiddelen, treft u heel veel hulpmiddelen aan. Sommige worden vergoed, andere niet.

Hier zijn enkele handige hulpmiddelen en tips voor mensen met COPD:

  • Zuurstofapparaten kunnen helpen om de symptomen van COPD te verlichten, zoals kortademigheid en vermoeidheid. Of apparatuur die het ophoesten van slijm kunnen verlichten.
  • Inhalers, of inhalatoren kunnen worden gebruikt om medicijnen toe te dienen die de luchtwegen verwijden en de ademhaling verbeteren. Er zijn verschillende soorten inhalers, waaronder vernevelaars, poederinhalers en capsules. Zij zijn de hoeksteen van de behandeling van COPD. Ze leveren medicijnen rechtstreeks aan de luchtwegen en kunnen helpen de luchtwegen te openen en symptomen zoals kortademigheid te verminderen.
  • Longfunctietestapparaten kunnen worden gebruikt om de longfunctie te meten en de effectiviteit van de behandeling te volgen.
  • Hulpmiddelen voor thuiszorg kunnen helpen om het dagelijks leven aangenamer en gemakkelijker te maken, zoals tilliften, loophulpmiddelen en badliften. Maar ook hulpmiddelen zoals loopbanden, stationaire fietsen en roeimachines kunnen worden gebruikt als onderdeel van een longrevalidatieprogramma om fysieke activiteit te stimuleren. Zie ook de thuisleefgids.
  • Je hebt ook ergonomische hulpmiddelen: zoals lange handgrepen en verlengde schoenlepels. Speciale zitkussens kunnen helpen om de houding te verbeteren, waardoor de ademhalingsefficiëntie kan toenemen. Deze en andere ergonomische hulpmiddelen kunnen dagelijkse activiteiten zoals aankleden en persoonlijke verzorging gemakkelijker maken voor mensen met beperkte ademhalingsmogelijkheden.
  • Oxygenotherapie: voor mensen met ernstig COPD kan zuurstoftherapie nodig zijn om de zuurstofniveaus in het bloed op peil te houden. Draagbare zuurstofconcentratoren kunnen het gemakkelijker maken om zuurstof mee te nemen tijdens activiteiten buitenshuis.
  • Luchtbevochtigers: droge lucht kan ademhalingsproblemen verergeren. Luchtbevochtigers kunnen helpen om de luchtvochtigheid in de omgeving te verhogen, wat kan bijdragen aan het verminderen van irritatie en hoesten. Op het Longforum tref je een discussie hierover aan.

Hulpstrategieen

Longrevalidatieprogramma’s: deze programma’s, meestal beheerd door gezondheidszorgprofessionals of ziekenhuizen, omvatten oefeningen, educatie en psychosociale ondersteuning om de ademhaling te verbeteren, fysieke conditie te behouden en het algehele welzijn te bevorderen.

Ademhalingsoefeningen: er zijn verschillende ademhalingstechnieken die mensen met COPD kunnen leren om hun ademhaling te optimaliseren en het gebruik van hulpademhalingsspieren te verminderen.

Uiteraard kan een zorgprofessional zoals (huis)arts of fysiotherapeut u het beste adviseren welke strategieën u kunt volgen.

Altijd de juiste zorg

Ouderenzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
OuderenzorgLees meer
Palliatieve thuiszorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
Palliatieve zorgLees meer
Respijtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
RespijtzorgLees meer

COPD en vergoedingen

COPD vergoeding

Hulpmiddelen

De meeste hulpmiddelen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Vooral als ze vallen onder behandeling, revalidatie, verpleging, verzorging of revalidatie. Voor sommige hulpmiddelen wordt er wel een eigen bijdrage gevraagd.

Soms worden hulpmiddelen vergoed door de gemeente vanuit de WMO. Dit geldt voor hulpmiddelen die er voor kunnen zorgen dat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Bij het WMO loket van uw gemeente kunt u meer informatie hierover krijgen.

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Vanuit de zorgverzekering worden verschillende behandelingen vergoed, zoals een stoppen-met-roken programma, medicijnen, fysiotherapie en longrevalidatie. De vergoedingen hangen af van de ernst van je COPD, de soort behandeling en de zorgaanbieder die je kiest. Hieronder een overzicht van de belangrijkste vergoedingen voor COPD.

Stoppen-met-roken programma

Vanuit de basisverzekering krijgt u jaarlijks een stoppen-met-roken programma vergoed. Als u meedoet aan zo’n programma, worden de nicotine vervangende middelen vergoed vanuit de basisverzekering. Sinds 2020 mogen verzekeraars geen eigen risico meer rekenen voor een stoppen-met-roken programma. Kies wel altijd uit de gecontracteerde zorgaanbieders, voor een volledige vergoeding.

Medicijnen

Medicijnen, zoals inhalatiemedicijnen, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan wel zo zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Per jaar betaalt u nooit meer dan 250 euro aan medicijnen. Deze regeling geldt voor medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
U kunt zich aanvullend verzekeren voor de eigen bijdrage voor medicijnen, maar let dan goed op. Het zou namelijk kunnen dat u voor deze aanvullende verzekering meer premie per jaar betaalt dan de 250 euro aan eigen bijdrage. In dat geval is het voordeliger om deze kosten zelf te betalen.

Fysiotherapie

Bewegen is goed voor iedereen, maar vooral voor COPD patiënten. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen, door advies te geven en u de juiste oefeningen aan te reiken. Echter de eerste 20 behandelingen voor fysiotherapie betaalt u zelf! Vanaf de 21ste behandeling kan het worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar alleen onder bepaalde voorwaardenBij een aanvullende zorgverzekering krijgt u mogelijk meer behandelingen vergoed.
Uitzondering: Als u erg last hebt van COPD (stadium 2 of hoger van de GOLD Classificatie voor COPD) krijgt u vanaf de 1e behandeling deze ook vergoed vanuit de basisverzekering.

Longrevalidatie

Longrevalidatie is een intensief programma waarbij u onder begeleiding van een multidisciplinair team werkt aan het verbeteren van uw conditie, het verminderen van klachten en het omgaan met uw ziekte. Deze revalidatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering als u een verwijzing hebt van uw huisarts of longarts en als het programma voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.

Zorgverzekering

Aanvullend verzekeren nodig bij COPD?

Meestal heeft u fysiotherapie, oefentherapie en wellicht een diëtist nodig bij COPD. Daarnaast kunnen de kosten voor de eigen bijdrage aan medicijnen oplopen. Tot maximaal 250 euro per jaar.

Check daarom de voorwaarden voor deze behandelingen bij uw zorgverzekeraar en kijk wat via de aanvullende verzekering nog mogelijk is. Deze voorwaarden kunnen variëren per zorgverzekeraar.

Ik ken iemand met COPD

Waar moet ik rekening mee houden?

Iemand met COPD heeft een chronische longziekte, waardoor hij of zij moeite heeft met ademen en snel benauwd wordt. Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van de persoon en zijn of haar omgeving. Als u te maken heeft met iemand die COPD heeft, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden om hem of haar te helpen en te steunen. Hier zijn enkele tips:

Ik heb zorg nodig hoe zit dat financieel

In huis

Zorg voor een rookvrije omgeving. Rook is een van de belangrijkste prikkels die de klachten van COPD kunnen verergeren. Vermijd dus om te roken in de buurt van iemand met COPD. Maar ook een werkende open haard of barbecue kan voor problemen zorgen.

Zorg voor een veilige en comfortabele woning. Iemand met COPD kan sneller last hebben van stof, schimmel, huisdieren of andere allergenen in huis. Zorg daarom voor een goede ventilatie en schoonmaak van de woning. Zorg ook dat er zo weinig mogelijk obstakels zijn in en om huis. Houd de doorgangen vrij.

Geef praktische hulp. Iemand met COPD heeft vaak meer tijd en moeite nodig voor dagelijkse activiteiten, zoals douchen, aankleden, boodschappen doen of huishouden. Vraag wel eerst waar hulp bij nodig is en respecteer de grenzen.

Luister en activeer

Bied een luisterend oor. Iemand met COPD kan veel emoties ervaren, zoals angst, verdriet, frustratie of somberheid. Dit komt omdat de ziekte veel beperkingen met zich meebrengt en het accepteren daarvan niet makkelijk is. Het is belangrijk dat u begrip toont voor deze gevoelens en dat u erover praat met de persoon.

Wat lukt nog wel? Iemand met COPD kan niet meer alles doen wat hij of zij vroeger kon, maar dat betekent niet dat er niets meer mogelijk is. Probeer samen te kijken naar wat nog wel goed gaat en waar de persoon energie van krijgt.

Ga mee naar ontmoetingsplaats van mensen met gelijke klachten. Bijvoorbeeld een Longpunt.

Zorg goed voor uzelf

Het zorgen voor iemand met COPD kan veel van u vragen, zowel fysiek als mentaal. Het is daarom belangrijk dat u ook tijd neemt voor uzelf en uw eigen behoeften.

Waar moet ik als zorgverlener op letten bij cliënten met COPD?

Als u als zorgverlener een cliënt met COPD gaat ondersteunen, dan zijn hier een paar punten waar u op kunt letten:

COPD Symptomen

COPD kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals hoesten, slijm opgeven, kortademigheid, piepende ademhaling, vermoeidheid en gewichtsverlies. Het is belangrijk om de symptomen van uw cliënt regelmatig te monitoren en te rapporteren. U kunt hiervoor gebruik maken van een vragenlijst, zoals de COPD Assessment Test (CAT) of de Medical Research Council (MRC) dyspnoe schaal. Deze vragenlijsten geven een indicatie van de ernst en de impact van de symptomen op de kwaliteit van leven van uw cliënt.

Behandeling

  • De behandeling van COPD bestaat meestal uit medicijnen, zoals inhalatoren of tabletten, die de luchtwegen verwijden en ontstekingen remmen. Het is belangrijk om uw cliënt te helpen met het correct gebruiken van de medicijnen en het naleven van het voorschrift. U kunt hiervoor gebruik maken van een inhalatie-instructie of een medicatieoverzicht . Deze hulpmiddelen geven uitleg over de werking, de dosering en de bijwerkingen van de medicijnen en hoe uw cliënt ze moet innemen of inhaleren.
  • Leefstijl: Een gezonde leefstijl kan de klachten van COPD verminderen en de conditie verbeteren. Het is belangrijk om uw cliënt te stimuleren om te stoppen met roken, gezond te eten, voldoende te bewegen en stress te verminderen. U kunt hiervoor gebruik maken van een leefstijladvies of een beweegplan . Deze adviezen geven tips en voorbeelden over hoe uw cliënt zijn of haar leefstijl kan aanpassen en wat de voordelen daarvan zijn.
  • Zelfmanagement: COPD is een chronische ziekte die veel invloed heeft op het dagelijks leven van uw cliënt. Het is belangrijk om uw cliënt te helpen om zelfstandig om te gaan met de ziekte en de gevolgen ervan. U kunt hiervoor gebruik maken van een zelfmanagementplan of een actieplan . Deze plannen geven informatie over hoe uw cliënt zijn of haar ziekte kan monitoren, wat hij of zij moet doen bij een verergering of een exacerbatie, en hoe hij of zij contact kan opnemen met de zorgverleners.

Altijd de juiste zorg

24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurszorgLees meer
Beademingszorg Particuliere Thuiszorg Nederland
BeademingszorgLees meer
Blokzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
BlokzorgLees meer

Wat zijn de rechten van iemand met COPD?

Iemand met COPD heeft recht op goede zorg en ondersteuning. Dit kan betekenen dat u vergoedingen krijgt voor medicijnen, voedingsadvies, fysiotherapie of stoppen met roken. Ook heeft u recht op hulp bij het omgaan met uw ziekte en het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Zorgplan

U heeft recht op een zorgplan. Dit is een document waarin u samen met uw huisarts of praktijkondersteuner afspraken maakt over uw behandeling en zorg. U kunt hierin ook uw wensen, doelen en vragen opschrijven. Het zorgplan helpt u om grip te houden op uw gezondheid en om samen te beslissen over uw zorg.

Longaanval actieplan

U heeft recht op een longaanval actieplan. Dit is een document waarin u samen met uw huisarts of praktijkondersteuner afspraken maakt over wat u moet doen als uw klachten plotseling erger worden. Dit heet een longaanval of een exacerbatie. Het actieplan helpt u om snel te handelen en erger te voorkomen.

Palliatieve zorg

U heeft recht op palliatieve zorg. Dit is zorg die gericht is op het verlichten van uw klachten en het verbeteren van uw kwaliteit van leven als u niet meer beter kunt worden. Palliatieve zorg kan bestaan uit medische zorg, psychosociale zorg en spirituele zorg. U kunt palliatieve zorg krijgen in uw eigen huis, in een hospice of in een ziekenhuis.

Mantelzorgondersteuning

U heeft recht op mantelzorgondersteuning. Dit is hulp voor de mensen die voor u zorgen, zoals uw partner, familie of vrienden. Zij worden mantelzorgers genoemd. Mantelzorgondersteuning kan bestaan uit informatie, advies, emotionele steun, praktische hulp of respijtzorg. Respijtzorg betekent dat iemand anders tijdelijk de zorg voor u overneemt, zodat uw mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft.

Sociale voorzieningen

U heeft recht op sociale voorzieningen. Dit zijn regelingen die u kunnen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld: een aanpassing in uw huis, een hulpmiddel zoals een rolstoel of een scootmobiel, huishoudelijke hulp, vervoer of dagbesteding. U kunt deze voorzieningen aanvragen bij uw gemeente.

Hoe staat het met de privacy?

Privacy

Privacy is een belangrijk recht voor iedereen, ook voor iemand met COPD. Dit betekent dat u zelf bepaalt wie welke informatie over u mag hebben en wat er met die informatie gebeurt. U heeft bijvoorbeeld recht op:

  • Medische privacy: Dit betekent dat uw zorgverleners vertrouwelijk omgaan met uw medische gegevens en deze alleen delen met andere zorgverleners als dat nodig is voor uw behandeling of als u daar toestemming voor geeft. U heeft ook recht op inzage, correctie en verwijdering van uw medische gegevens.
  • Digitale privacy: Dit betekent dat uw persoonlijke gegevens die online worden verzameld, zoals uw naam, e-mailadres, IP-adres of surfgedrag, beschermd worden tegen ongeoorloofd gebruik of misbruik door derden. U heeft ook recht op informatie, toestemming en bezwaar over hoe uw digitale gegevens worden verwerkt.
  • Sociale privacy: Dit betekent dat u zelf bepaalt wie welke informatie over uw persoonlijke leven mag weten, zoals uw familie, vrienden, buren of werkgever. U heeft ook recht op respect, begrip en ondersteuning van de mensen om u heen.

Klachtenprocedures en juridische bijstand

Als u COPD heeft, heeft u recht op goede zorg en ondersteuning van uw zorgverleners. Maar wat als u niet tevreden bent over de zorg die u krijgt? Of als u schade heeft opgelopen door een medische fout of nalatigheid? Dan kunt u een klacht indienen of juridische bijstand zoeken.

Wij hebben een apart artikel over klachtenprocedures en juridische bijstand geschreven.

Neem contact op met Particuliere Thuiszorg Nederland

voor COPD zorg

En nu?

U heeft een zorgvraag en wilt graag meer info van ons.
Als u op onderstaande link klikt komt u op de contactpagina terecht. Vul hier uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Vervolgens plannen we een intake gesprek waar u uw zorgvraag op tafel kunt leggen. Wij bespreken dan uitgebreid met u welke zorg het meest geschikt voor u is.

Wij zijn 24/7 bereikbaar en kunnen vaak binnen enkele uren zorg verlenen.

Spoedhulp? Bellen gaat nog sneller! 085 2011242

Neem contact met ons op

Altijd de juiste zorg

24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs thuiszorg, verplegingLees meer
Gezinshulp en gezinszorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
GezinshulpLees meer
Beademingszorg Particuliere Thuiszorg Nederland
BeademingszorgLees meer

Wlz

In deze gids leggen we u uit wat de Wlz is, voor wie het bedoeld is en hoe u het kunt aanvragen. Maar we hebben het ook over de financiën, en de overige wetten. En meer. Kortom een erg compleet artikel over de Wlz.

Wat is de Wlz?

De Wlz staat voor Wet langdurige zorg. Het is een Nederlandse wet die de langdurige zorg regelt voor mensen met een ernstige, blijvende beperking of chronische ziekte.

Wat is het doel van de Wlz?

Het doel van de Wlz is om mensen met een blijvende zorgbehoefte de benodigde zorg en ondersteuning te bieden, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen of kunnen verblijven in een passende zorginstelling.

Wie komt in aanmerking voor Wlz-zorg?

De Wlz is bedoeld voor mensen die 24 uur per dag zorg en toezicht nodig hebben of geen uitzicht op genezing. Denk dan aan bijvoorbeeld chronische ziekte, ouderen met dementie, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en mensen met een psychische stoornis. Het is echter niet altijd nodig dat er 24 uur per dag zorg aanwezig is. Er kan ook Wlz-zorg gegeven worden gedurende enkele zorgmomenten op een dag.

Hou er dan wel rekening mee dat in dat geval particuliere thuiszorg lastiger is te verkrijgen, omdat daar veel zorgverleners werken in aaneengesloten blokken vanaf 6-8 uur.

 

Zorg nodig? Nog extra informatie nodig? Neem contact met ons op!

Indicatie

De Wlz voorziet in verschillende vormen van zorg. Denk dan o.a. aan verblijf in een zorginstelling zoals een verpleeghuis, maar ook zorg thuis.

De wet regelt dat mensen die recht hebben op langdurige zorg een indicatie ontvangen waarin staat welke zorg zij nodig hebben. Op basis van deze indicatie krijgen zij toegang tot de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben.

Werkwijze aanvraag

Wijkverpleegkundige

Het geven van zorg start vaak vanuit de Zvw. Vanaf dat moment is een wijkverpleegkundige erbij betrokken. Deze wijkverpleegkundige stelt ook vaak de indicatie als er meer zorg nodig is. Is er sprake van opname in een verpleeghuis of begeleid wonen, dan is er altijd een indicatie Wlz nodig.

Heeft u die indicatie ontvangen, dan kan u deze aanvragen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ bepaalt ook of u recht heeft op een Wlz. Het aanvragen van een indicatie kan via de post (bel naar 088-789 1000 en vraag een papieren aanvraagformulier) of digitaal. Vervolgens regelt het zorgkantoor de zorg die u nodig heeft.

Heeft u geen recht op langdurige zorg? Dan kan wellicht de gemeente via de Wmo u nog helpen of uw zorgverzekeraar.

Meest gestelde vragen - FAQ. Zorghotel of hospice?

Financiering

Hoe komt de Wlz-zorg aan haar geld?

De Wlz-zorg wordt gefinancierd door een nationale verzekering waar iedere belastingplichtige aan bijdraagt. Het geld wordt vanuit de centrale overheidskas naar zorgkantoren gestuurd, die onderdeel zijn van grote zorgverzekeraars. Het Fonds langdurige zorg (Flz) ontvangt financiering via inkomensafhankelijke premies voor de Wlz en eigen bijdragen van mensen die langdurige zorg ontvangen.

Hoeveel eigen bijdrage moet u betalen voor Wlz-zorg?

De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van een aantal factoren. Denk aan inkomen, vermogen, leeftijd, huishouden en zorg.

Er bestaat een hoge eigen bijdrage en een lage eigen bijdrage. Ontvangt u zorg thuis via de Wlz? Dan betaalt u een lage eigen bijdrage. De hoge eigen bijdrage betaalt u wanneer u langer dan 4 maanden opgenomen bent in een instelling voor langdurige zorg of beschermd wonen.

Het CAK berekent hoeveel u precies moet betalen. U kunt ook zelf berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer is. Dit bedrag is een schatting.

Verlaging eigen bijdrage, is dat mogelijk?

Deze eigen bijdrage kan verlaagd worden. Door bijvoorbeeld bij een groot vermogen gebruik te maken van de mogelijkheid om schenkingen te doen. U kunt ook een beroep doen op bijzondere bijstand als u geen financiële reserves heeft en weinig inkomen.

Het is in ieder geval raadzaam om contact op te nemen met uw gemeente of het CAK voor meer informatie over de mogelijkheden.

Wat is de rol van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de uitvoering van volksverzekeringen in Nederland. De SVB voert onder andere de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene Nabestaandenwet (ANW) en de Wet langdurige zorg (Wlz) uit. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Waaraan moet u zich houden als u Wlz ontvangt?

Als u zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) ontvangt, moet u zich houden aan een aantal regels. Zo moet u bijvoorbeeld meewerken aan het opstellen van een zorgplan en de zorg die u krijgt accepteren. Ook moet u zich houden aan de huisregels van de instelling waar u verblijft. Daarnaast moet u uw eigen bijdrage betalen.

Ik heb zorg nodig hoe zit dat financieel

Thuis of instelling?

Kunt u ook thuis zorg krijgen?

Ja, u kunt ook zorg thuis krijgen via de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit wordt ook wel volledig pakket thuis (vpt) genoemd. U krijgt dan dezelfde zorg als in een instelling, maar dan bij u thuis. Het is wel belangrijk dat uw huis geschikt is voor de zorg die u nodig heeft.

Vpt of mpt?

Vpt staat voor volledig pakket thuis en mpt staat voor modulair pakket thuis. Bij vpt krijgt u dezelfde zorg als in een instelling, maar dan bij u thuis (daar kan ook huishoudelijke hulp bij zijn inbegrepen). Bij mpt krijgt u alleen de zorg die u nodig heeft, ook bij u thuis. Bijvoorbeeld alleen verpleging of alleen begeleiding. Het is wel belangrijk dat uw huis geschikt is voor de zorg die u nodig heeft. U kunt een aanvraag indienen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg uit de Wlz en voor welk pakket u in aanmerking komt.

Wlz of iets anders?

Bent u verplicht Wlz aan te vragen?

Nee, u bent niet verplicht om een aanvraag in te dienen voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U kunt er ook voor kiezen om zorg te ontvangen via de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het is wel belangrijk dat u zich goed laat informeren over de verschillende mogelijkheden en dat u kiest voor de zorg die het beste bij u past.

Hierna gaan we verder in op de andere zorgwetten.

Zorg nodig? Nog extra informatie nodig? Neem contact met ons op!

Wat is het verschil tussen Wlz en Zvw?

Langdurige zorg of tijdelijke zorg

De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die blijvend intensieve zorg nodig hebben. De Zorgverzekeringswet (Zvw) is bedoeld voor medische zorg die iedereen nodig kan hebben, zoals huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en medicijnen.

De Zvw vergoedt ook een aantal vormen van langdurige zorg, zoals wijkverpleging en revalidatie na een ziekenhuisopname. Het is belangrijk om te weten dat er verschillen zijn tussen de Wlz en de Zvw en dat niet alle zorg vergoed wordt vanuit de Zvw.

Wat is de eigen bijdrage voor de Zvw?

De hoogte van uw eigen bijdrage voor Zvw-zorg hangt af van uw inkomen, vermogen en gezinssituatie. U betaalt een eigen risico voor de basisverzekering en soms ook een eigen bijdrage voor bepaalde zorg, zoals kraamzorg of hulpmiddelen.

De hoogte van uw eigen risico en eigen bijdrage kan per jaar verschillen. U kunt meer informatie vinden op de website van uw zorgverzekeraar.

Wat is het verschil tussen Wlz en Wmo?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving.

Verschil in verantwoordelijkheid

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. U kunt bij uw gemeente terecht voor hulp en ondersteuning op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die blijvend intensieve zorg nodig hebben. De Wlz wordt uitgevoerd door de zorgkantoren.

Wanneer Wlz en wanneer Wmo?

Als u een Wlz-indicatie heeft, dan krijgt u bijna alle zorg vanuit de Wlz. Maar soms is de gemeente verantwoordelijk voor bepaalde voorzieningen. Via de bijgaande tabel (ook op deze pagina van Regelhulp terug te vinden), kunt u zien onder welke wet een voorziening valt.

Schema samenloop Wlz en Wmo

Is zorg uit de Wmo thuiszorg?

Ja, zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is zorg die over het algemeen thuis wordt ontvangen. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo en kan u helpen bij het regelen van zorg thuis. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het huishouden, bij het boodschappen doen of bij het aanvragen van een rolstoel. Maar de gemeente kan u ook helpen bij het vinden van dagbesteding of andere activiteiten buitenshuis.

Wat is de hoogte van de eigen bijdrage voor de Wmo?

De hoogte van uw eigen bijdrage voor Wmo-zorg hangt af van uw inkomen, vermogen en gezinssituatie. De gemeente bepaalt de hoogte van uw eigen bijdrage. U kunt meer informatie vinden op de website van uw gemeente.

Mantelzorg

Als u in aanmerking komt voor de Wlz, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk al een of meerdere mantelzorgers die voor u zorgen.

Mantelzorger en pgb

U kunt uw mantelzorger betalen via een persoonsgebonden budget (pgb). Uw mantelzorger moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet hij of zij bijvoorbeeld ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en een VAR-verklaring hebben. Hij/zij wordt dan officieel zorgverlener.

Verder is het van belang hoeveel dagen uw zorgverlener via de pgb bij u werkt. Bij een arbeidsovereenkomst voor maximaal 3 dagen in de week hoeft u namelijk geen loonheffing af te dragen. Bij 4 dagen per week of meer wel.

Respijtzorg nodig? Neem contact met ons op!

En nu?

U heeft zorg nodig en u heeft een Wlz indicatie. U wilt het liefste thuis in uw eigen vertrouwde omgeving blijven en uw mantelzorgers ontlasten. Een pgb aanvraag is de deur uit en u zoekt goede gekwalificeerde zorgverleners. Mensen die een passie voor hun werk hebben en hun cliënt op de eerste plaats hebben staan.

Die professionele empathische zorgverleners vindt u via Particuliere Thuiszorg Nederland. Ons bureau opereert al sinds 1987 op de zorgmarkt. Vóórdat de marktwerking zijn intrede deed. Wij hebben allemaal een zorgachtergrond, en een hart voor de zorg. Omdat we weten waar een zorgverlener aan moet voldoen om goed en betrouwbaar te zijn, hoeft u niet bang te zijn voor zorgcowboys. Onze jarenlange ervaring scheidt het kaf van het koren.

Dus zoekt u een particuliere zorgverlener? Neem dan contact met ons op. Ook als u alleen maar meer informatie wenst te krijgen.

Neem nu contact met ons op!
Financieel en juridisch

Altijd de juiste zorg

Ontlasting mantelzorg
RespijtzorgLees meer
Nachtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
NachtzorgLees meer
24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs zorgLees meer

Voor het eerst (langdurige) zorg nodig?

Welke zorg heeft u nodig? Kunt u wel thuis blijven? Met welke wetten heeft u te maken? Hoe zit het met de financiële ondersteuning? En raakt u nu de regie over uw eigen leven kwijt?

Heel veel vragen

Het moment waarop iemand voor het eerst langdurige zorg nodig heeft, kan een uitdagende en verwarrende tijd zijn. Het kan overweldigend zijn om te weten waar te beginnen en waarop te letten bij het zoeken naar de juiste zorg en ondersteuning. Deze gids is bedoeld om u te helpen door dit complexe landschap te navigeren en u te voorzien van essentiële informatie om weloverwogen beslissingen te nemen.

In dit artikel gaan we in op de zorgvraag, de financiering, de impact en de keuze van juiste zorgverlener.

 

Impact

Ik heb zorg nodig, maar wat voor impact heeft langdurige zorg op je leven?

Langdurige zorg kan een aanzienlijke impact hebben op iemands leven, zowel voor de persoon die zorg ontvangt als voor hun naasten. De specifieke impact kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard en ernst van de zorgbehoefte, de beschikbaarheid van ondersteuning en de individuele omstandigheden. Hier zijn enkele mogelijke effecten van langdurige zorg:

Fysieke en mentale gezondheid

Langdurige zorg kan een impact hebben op de fysieke en mentale gezondheid van de persoon die zorg nodig heeft. Afhankelijk van de aard van de zorgbehoefte kunnen er beperkingen optreden in de dagelijkse activiteiten, mobiliteit en zelfzorg. Dit kan leiden tot fysieke uitputting, vermoeidheid en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. De persoon kan ook emotionele stress, angst, depressie of andere psychische problemen ervaren.

Financiële lasten

Langdurige zorg kan aanzienlijke financiële kosten met zich meebrengen. De kosten van professionele zorgdiensten, hulpmiddelen en aanpassingen aan de leefomgeving kunnen hoog zijn. Het kan financiële druk leggen op de persoon die zorg ontvangt, evenals op hun familieleden die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het betalen van de zorgkosten.

Veranderingen in levensstijl

Het verlenen of ontvangen van langdurige zorg kan leiden tot aanzienlijke veranderingen in de levensstijl. De persoon die zorg ontvangt, kan beperkt zijn in hun onafhankelijkheid en dagelijkse activiteiten. Ze moeten mogelijk hun werk opgeven, sociale activiteiten verminderen of hun leefomgeving aanpassen om tegemoet te komen aan de zorgbehoefte. Dit kan leiden tot gevoelens van verlies, isolatie en een verandering in de dynamiek van relaties.

Belasting van mantelzorgers

Voor mantelzorgers kan langdurige zorg ook een grote impact hebben. Mantelzorgers zijn vaak familieleden of vrienden die de zorgtaken op zich nemen. Ze kunnen te maken krijgen met fysieke, emotionele en financiële belasting. Het kan moeilijk zijn om de zorgverantwoordelijkheden in evenwicht te brengen met andere verplichtingen, zoals werk en gezinsleven. Mantelzorgers kunnen ook hun eigen gezondheid en welzijn verwaarlozen als gevolg van de intensieve zorgtaken.

Niet uitsluitend negatief

Het is belangrijk om te erkennen dat de impact van langdurige zorg niet uitsluitend negatief is. Hoewel er uitdagingen zijn, kunnen zorgverlening en zorg ontvangen ook gevoelens van voldoening, verbondenheid en waardering met zich meebrengen. Bovendien zijn er ondersteunende diensten en hulpbronnen beschikbaar om de lasten te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren voor zowel de persoon die zorg nodig heeft als hun mantelzorgers. Denk dan bijvoorbeeld aan respijtzorg en particuliere thuiszorg.

Regie over uw eigen leven

Die regie houdt u het beste als u of uw naasten mondig zijn en/of u thuis blijft wonen met behulp van particuliere thuiszorg.

Ik heb zorg nodig, maar welke zorg?

Voordat u op zoek gaat naar een geschikte zorgverlener, is het belangrijk om te weten wat voor soort zorg u nodig heeft. Het is daarom handig om te kijken waar uw zorgwensen liggen. Maar daarom een lijst van uw dagelijkse activiteiten waarbij u hulp nodig heeft. Daarnaast noteert u ook uw medische vereisten en uw eventuele speciale zorgbehoeften.

Soorten zorg

Medische zorg: dit zijn zorgmomenten gedurende een korte bepaalde tijd. Soms zelfs eenmalig. Denk dan bijvoorbeeld aan een afspraak met de huisarts, fysiotherapeut of een specialist in het ziekenhuis.

 

Dank je wel Particuliere Thuiszorg Nederland voor de thuiszorg.

Thuiszorg: deze zorg is vaak voor langere tijd. Voor een herstelperiode na ziekte, maar ook voor mensen met een beperking of voor ouderen. Denk dan bijvoorbeeld aan hulp bij de persoonlijke verzorging: zoals wassen, aankleden en medicijnen innemen. Maar denk ook aan verpleging, zoals wondverzorging of injecties. Het kan ook zijn dat u iemand zoekt die u kan ondersteunen bij de huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, koken en boodschappen doen? Maar misschien wilt u liever gezelschap of begeleiding bij activiteiten buitenshuis?

Wat thuiszorg precies inhoudt, kunt u in ons artikel over thuiszorg nalezen. En dit artikel over het verschil tussen particuliere en reguliere thuiszorg.

Verpleeghuiszorg: deze zorg is voor mensen die om wat voor reden dan ook niet meer zelfstandig kunnen wonen. En daarnaast intensieve verzorging, verpleging en/of behandeling nodig hebben. Dat kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. We hebben een artikel geschreven over verpleeghuiszorg. Wilt u een compleet beeld, dan is het de moeite waard om dit te lezen.

Door uw zorgbehoefte in kaart te brengen, kunt u gerichter zoeken naar een zorginstantie of zorgverlener die aan uw wensen voldoet.

Of neem nu meteen contact met ons op voor meer informatie

Hoe kies ik een goede zorgverlener?

Ik heb zorg nodig, maar hoe kies ik een goede zorgverlener?

Goed, u heeft uw zorgbehoefte in kaart gebracht. Maar hoe kiest u nu een goede zorgverlener? En hoe zit dat financieel?

Hieronder leggen wij uit waar u op moet letten en wat u moet weten. Het financiële gedeelte leggen we daarna uit.

Zorgkantoren

Maar eerst iets over de zorgkantoren. Zij hebben als taak om er voor te zorgen dat iedereen in Nederland kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg krijgt. We hebben er een artikel over geschreven met meer uitleg over het zorgkantoor. En de mogelijkheid om een gratis cliëntondersteuner te krijgen.

Kies de juiste zorgverlener: afhankelijk van uw gezondheidstoestand en het soort zorg dat u nodig heeft, moet u misschien kiezen voor een huisarts, specialist, fysiotherapeut of een andere zorgverlener. Zoek naar een zorgverlener die ervaring heeft in het behandelen van uw specifieke gezondheidsprobleem en die u vertrouwt.

Waar vind ik de juiste zorgverlener?

De meeste mensen proberen de onderstaande mogelijkheden uit.

Online: bijvoorbeeld Zorgkaart Nederland. Hier kunt u zoeken naar zorgverleners op basis van specialisme, locatie en beoordelingen van andere patiënten.

Eigen netwerk: binnen uw familie, vrienden- of kennissenkring of collega’s zijn wellicht mensen die u iemand kunnen aanbevelen.

Zorgverzekeraar: uw zorgverzekeraar kan u helpen bij het vinden van een zorgverlener die is opgenomen in uw zorgverzekering. Dit kan u helpen om eventuele extra kosten te vermijden.

Huisarts: uw huisarts kan u helpen bij het vinden van een geschikte specialist of andere zorgverlener als u dat nodig heeft. Uw huisarts kent uw medische geschiedenis en kan u doorverwijzen naar een zorgverlener die gespecialiseerd is in uw gezondheidsprobleem.

Particuliere thuiszorg: bij particuliere thuiszorg hebt u de vrijheid om te switchen van zorgverlener. Bijvoorbeeld als u geen klik mocht hebben. Particuliere thuiszorg (zoals Particuliere Thuiszorg Nederland) kunt u aanvragen via bemiddelingsbureaus.

Particuliere thuiszorg nodig?

Patiëntenverenigingen

Vaak vergeten, maar wel heel handig

Patiëntenverenigingen zijn geen zorgverleners. Maar u kunt daar wel heel veel informatie vinden. Ook gespecialiseerde zorgverleners die juist in uw geval de juiste ervaring hebben.

Lijsten met patiëntenverenigingen kunt u hier vinden:

  • Patiëntenfederatie Nederland: De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van ruim 200 patiëntenverenigingen. Op hun website kunt u een lijst vinden van alle aangesloten patiëntenverenigingen in Nederland.
  • Zorgkaart Nederland: Zorgkaart Nederland heeft een functie waarbij u kunt zoeken naar patiëntenverenigingen die gerelateerd zijn aan een specifieke aandoening. Op de website kunt u zoeken naar de aandoening waar u mee te maken heeft en vervolgens krijgt u een lijst van de gerelateerde patiëntenverenigingen.
  • Huisarts of specialist: uw huisarts of specialist kan u ook helpen bij het vinden van een patiëntenvereniging die gericht is op uw specifieke aandoening. Zij hebben vaak contact met deze verenigingen en kunnen u helpen bij het vinden van de juiste informatie.

 

Financiële draagkracht

Ik heb zorg nodig, maar hoe zit het met de financiën?

Op het moment dat u uw keuze heeft gemaakt, komt automatisch de vraag: hoe ga ik dat betalen? Het is al lang niet meer vanzelfsprekend dat de overheid alle uitgaven vergoedt. En de zorg die wordt vergoed, wordt vaak uitgekleed. Wilt u meer, dan zult u daarvoor uw portemonnee moeten trekken.

Laten we eens kijken hoe het een en ander gefinancierd wordt.

Thuiszorg financiering

Thuiszorg is een vorm van zorg die wordt verleend aan mensen die thuis blijven wonen, maar wel ondersteuning nodig hebben bij hun dagelijkse activiteiten. Deze zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, verpleging, huishoudelijke hulp, begeleiding of mantelzorgondersteuning.

Wetten

Thuiszorg kan uit verschillende wetten worden gefinancierd: zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Via de Wmo en Wlz kan de financiering geregeld worden via een persoonsgebonden budget (PGB) of ZIN. Wijkverpleging valt onder de zorgverzekeringswet en is gratis.

Hoe bepaalt u uw financiële draagkracht bij thuiszorg?

Als u thuiszorg ontvangt of wilt aanvragen, is het belangrijk om te weten hoe uw financiële draagkracht wordt bepaald. Uw financiële draagkracht is het bedrag dat u zelf kunt bijdragen aan de kosten van de thuiszorg. Dit bedrag hangt af van uw inkomen, vermogen, leeftijd, gezinssamenstelling en zorgbehoefte. Uw financiële draagkracht wordt berekend door het Centraal Administratiekantoor (CAK), dat ook de eigen bijdrage voor de thuiszorg vaststelt en int.

Zijn zorgkosten aftrekbaar voor de belastingen?

Ja, onder bepaalde voorwaarden zijn ze aftrekbaar. Meerkosten.nl heeft daar een informatief artikel over geschreven.

In het kort komt het erop neer dat u op eigen kosten ziekenzorg in heeft gehuurd en dat het extra zorg is naast de wijkverpleging of langdurige zorg thuis. Een arts moet betrokken zijn bij de behandeling en de zorg noodzakelijk vinden.

Financiering van verpleeghuis zorg

De verpleeghuiszorg wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Er kan een bijdrage gevraagd worden die afhankelijk is van het inkomen en het vermogen van de cliënt.

Het CAK

Zoals we eerder al schreven stelt het CAK de eigen bijdrage voor de thuiszorg vast en int deze ook.

Welke gegevens heeft het CAK nodig?

Ik heb zorg nodig, financiën en CAK

Om uw financiële draagkracht te bepalen, moet u een aantal gegevens aan het CAK doorgeven, zoals uw burgerservicenummer (BSN), uw DigiD, uw jaaropgave of aangifte inkomstenbelasting, uw bankafschriften en eventuele bewijzen van aftrekposten. Het CAK gebruikt deze gegevens om uw verzamelinkomen en vermogen te berekenen. Uw verzamelinkomen is het totaal van uw inkomsten uit werk, pensioen en uitkeringen. Uw vermogen is het totaal van uw bezittingen minus uw schulden.

Financiële draagkracht invloedsfactoren

Het CAK houdt rekening met een aantal factoren die invloed hebben op uw financiële draagkracht. Zo geldt er een vrijstelling voor een deel van uw vermogen, afhankelijk van uw leeftijd en gezinssamenstelling. Ook kunt u bepaalde kosten aftrekken van uw inkomen of vermogen, zoals ziektekosten, giften of studiekosten. Daarnaast krijgt u een korting op uw eigen bijdrage als u een partner heeft die ook zorg nodig heeft of als u een laag inkomen heeft.

Zelf berekenen?

U kunt zelf een indicatie krijgen van uw financiële draagkracht en eigen bijdrage door gebruik te maken van de rekenhulp op de website van het CAK. Hier kunt u ook meer informatie vinden over de regels en voorwaarden voor de thuiszorg. Als u vragen heeft over uw financiële draagkracht of eigen bijdrage, kunt u contact opnemen met het CAK via telefoonnummer 0800-1925 (gratis) of via e-mail: info@hetcak.nl.

 

PGB niet toereikend?

Met behulp van een PGB kunt u zorg inkopen. Ook particuliere zorg. Een PGB is echter niet altijd toereikend voor de zorg die u wenst of nodig hebt. Als u financieel draagkrachtig genoeg bent, kunt u (aanvullende) zorg inkopen. U kunt dan gewoon uw zelfstandige zorgverleners behouden die al via het PGB zorg aan u verlenen.

Ik heb zorg nodig hoe zit dat financieel

Particuliere thuiszorg

Ik heb zorg nodig, is particuliere thuiszorg een optie?

Zoals we hierboven al schreven, komt de overheid ons tegemoet met de vergoeding van bepaalde kosten. Daar kunt u gebruik van maken, ook als u particuliere thuiszorg wenst. U kunt een PGB aanvragen vanuit de Wmo en Wlz. Met behulp van deze PGB kunt u uw particuliere zorgverleners betalen.

Is het PGB niet toereikend, of wenst u zorg die niet vergoed wordt, dan moet u dat met eigen middelen bekostigen.

Het grote voordeel van particuliere thuiszorg is dat u meer vrijheid en flexibiliteit hebt om de zorg te kiezen die bij u past.

Zorgverleners

Particuliere thuiszorg wordt verleend door zelfstandige zorgverleners. Het zijn gediplomeerde verpleegkundigen, verzorgenden IG en helpenden die als zzp’er aan de slag gaan. Het grote voordeel voor hen is dat ze een vast kleine cliëntenkring hebben die ze alle zorg kunnen geven op de manier die zij graag willen. Namelijk met aandacht en tijd. Het zijn veelal mensen die jarenlange ervaring hebben opgedaan in diverse instellingen en graag wat meer regie willen hebben over hun werktijden met minder bureaucratie.

Het is belangrijk om een goede keuze te maken. Als het niet klikt met een zorgverlener (wat altijd kan), vraag dan gewoon een andere. Via Particuliere Thuiszorg Nederland is dat altijd mogelijk. Een goede klik zorgt voor een betere welzijn, wat het genezingsproces zal stimuleren. Niet alle bureaus bieden dit aan. Ook is het belangrijk om te kijken in hoeverre een bemiddelingsbureau de aangesloten zorgverleners screent. Zijn ze in het bezit van een VOG? Zijn ze vakbekwaam? Zorgen ze ervoor dat ze voldoende scholing krijgen om hun kennis op peil te brengen en te houden?

Een bemiddelingsbureau ontzorgt. De zorgverlener hoeft zelf niet op zoek naar cliënten, en heeft daardoor meer tijd om te zorgen. De cliënten weten dat via het bureau de zorgverleners worden gescreend. Het is daarom wel belangrijk dat u het juiste bemiddelingsbureau kiest.

Afspraken maken

Maak duidelijke afspraken. Als u een zorgverlener heeft gevonden die aan uw wensen voldoet, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de zorg die u gaat ontvangen. Leg bijvoorbeeld vast welke taken de zorgverlener gaat uitvoeren, hoe vaak en hoe lang de zorg wordt geleverd, hoe de communicatie verloopt en hoe de betaling wordt geregeld. Zet deze afspraken op papier in een zorgovereenkomst en onderteken deze samen met de zorgverlener. Zo voorkomt u misverstanden en conflicten in de toekomst.

Evalueer regelmatig de zorg. Als u eenmaal particuliere thuiszorg ontvangt, is het goed om regelmatig te evalueren of de zorg nog steeds naar wens is. Bespreek met de zorgverlener of er veranderingen zijn in uw situatie of behoeften, en of de zorg daarop moet worden aangepast. Geef ook feedback over wat goed gaat en wat beter kan. Als u niet tevreden bent over de zorgverlener, kun je altijd overstappen naar een andere zorgverlener of bemiddelingsbureau.

Particuliere thuiszorg kan een goede optie zijn als u zelf de regie wilt houden over de zorg die u ontvangt.

Particuliere Thuiszorg Nederland

Als bemiddelingsorganisatie heeft Particuliere Thuiszorg Nederland al sinds 1987 bewezen een betrouwbare partner te zijn in het aanbieden van particuliere thuiszorg. We hebben veel ervaring met het werken met zelfstandige zorgverleners. We weten wat onze cliënten wel en niet op prijs stellen en zorgen voor de meest optimale zorg naar uw wensen.

Neem nu contact met ons op

Tips?

Heb je nog meer tips voor als ik zorg nodig heb?

Heeft u uw keuze gemaakt? Dan willen we u deze tips nog meegeven:

  • Raadpleeg uw huisarts: hij/zij kan u waardevolle inzichten en advies geven over de beste vorm van zorg voor uw situatie. Ook kan de huisarts, of andere zorgprofessional u helpen bij het begrijpen van medische termen en procedures.
  • Controleer uw zorgverzekering: zorg ervoor dat u begrijpt wat uw zorgverzekering wel en niet dekt, en welke eigen bijdrage u eventueel moet betalen. Als u niet zeker weet welke zorgverzekering u heeft, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
  • Maak een afspraak: als u eenmaal een zorgverlener heeft gekozen, maakt u een afspraak om uw gezondheidsprobleem te bespreken. Zorg ervoor dat u uw zorgverlener alle relevante informatie geeft over uw gezondheidstoestand en eventuele medicatie die u gebruikt. Via uw apotheek kunt u een medicatielijst opvragen.
  • Stel vragen: het is belangrijk dat u alle vragen stelt die u heeft over uw gezondheidsprobleem en de zorg die u ontvangt. Maak alvast thuis een lijstje met alle vragen die in u opkomen. Uw zorgverlener kan u helpen om de informatie te begrijpen en uitleggen wat u kunt verwachten.
  • Volg de instructies van uw zorgverlener op: zorg ervoor dat u de instructies van uw zorgverlener opvolgt, zoals medicatie-instructies en dieetadviezen. Als u vragen heeft of problemen ondervindt, neem dan contact op met uw zorgverlener.
Particuliere thuiszorg nodig? Neem contact met ons op.
Ik heb zorg nodig van Particuliere Thuiszorg Nederland. Bijvoorbeeld bij COPD

Altijd de juiste zorg

Palliatieve terminale thuiszorg
Palliatieve zorgLees meer
24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs verplegingLees meer
Vakantiezorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
VakantiezorgLees meer