Jongeren en mantelzorg ⋆ Particuliere Thuiszorg Nederland
Bel ons

Jongeren en mantelzorg

Vanzelfsprekend

Contact opnemen
Sluiten

Direct zorg aanvragen

Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mantelzorgende jongeren

Zeker 80 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar vindt het vanzelfsprekend om voor hun ouders te zorgen, als dat nodig is. Dit blijkt uit een onderzoek dat eind 2015 is uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Familiesolidariteit

Gemiddeld vindt de helft van de Nederlanders het verzorgen van de ouders door hun kinderen een vanzelfsprekendheid, al neemt het aandeel geleidelijk af met de leeftijd. Mensen in de hogere leeftijdsklasse vinden het niet de verantwoordelijkheid voor kinderen, om voor hun ouders te zorgen. Van de 55-plussers is minder dan 34 procent het met de jongeren eens.

Ontlast mantelzorgende jongeren met behulp van Particuliere thuiszorg Nederland

Huishoudelijke en financiële hulp

Toch zijn het vooral de 45-plussers die daadwerkelijk hun ouders helpen. Zeker 23 procent van deze groep helpt hun ouders bij huishoudelijke taken, terwijl maar 8 procent van de jongeren dit doet. Een derde van de Nederlanders vindt ook dat kinderen hun ouders financieel zouden moeten steunen als ze dat nodig hebben. Ruim een op de tien vindt dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen, als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Verantwoordelijk voor elkaar

Tegen RTL Nieuws zei Dick ter Steege van CBS: “We vinden wel dat we verantwoordelijk zijn voor elkaar, maar willen elkaar niet tot last zijn. Dus als we zelf ouder zijn, vinden we het minder vaak vanzelfsprekend dat er voor ons wordt gezorgd door onze kinderen.” Andersom helpen vooral 55-plussers daadwerkelijk hun kinderen.

Bron: nu.nl