Zorgkantoren ⋆ Particuliere Thuiszorg Nederland
Bel ons

Zorgkantoren

Vanzelfsprekend

Contact opnemen
Sluiten

Direct zorg aanvragen

Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorgkantoren

Recht op zorg

In Nederland heeft iedereen recht op kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg. Zorgkantoren vervullen hierbij een belangrijke rol.

Ze zorgen ervoor dat iedereen met een indicatie voor langdurige zorg volgens de Wet Langdurige Zorg (Wlz) de benodigde zorg ontvangt.

Dit wordt mogelijk gemaakt door het afsluiten van contracten met zorgaanbieders die langdurige zorg leveren.

De taken van zorgkantoren

Zij sluiten overeenkomsten met zorgaanbieders om de kwaliteit en het beschikbare zorgaanbod te regelen. Sommige vormen van gespecialiseerde zorg kunnen niet door elke zorgaanbieder worden geleverd. In dergelijke gevallen zorgen zij ervoor dat elke regio voldoende zorgaanbod heeft.

Tevens zorgen zij ervoor dat mensen met een indicatie voor langdurige zorg volgens de Wet Langdurige Zorg (Wlz) de benodigde zorg ontvangen, of dat nu thuiszorg is of zorg bij een zorgaanbieder. Als iemand niet direct terecht kan bij de gewenste zorgaanbieder, regelt het zorgkantoor een plaats op een wachtlijst of indien nodig een crisisplek. Als iemand de zorg zelf wil regelen met een persoonsgebonden budget (PGB), kan het zorgkantoor een PGB toekennen.

 

Elke regio heeft een eigen zorgkantoor

In Nederland zijn er verschillende zorgkantoren, elk verbonden aan een specifieke regio. Het zorgkantoor in de regio waar iemand woont, regelt de zorg, ongeacht welke zorgverzekeraar die persoon heeft. Zorgkantoren in Nederland

Cliëntondersteuning, gratis hulp bij het regelen van langdurige zorg.

Als u een indicatie heeft voor langdurige zorg volgens de Wet Langdurige Zorg (Wlz), kunt u gratis hulp krijgen van een cliëntondersteuner via het zorgkantoor. Deze ondersteuner kan u helpen bij het regelen van uw zorg, vooral als u nog niet zeker weet welke Wlz-zorg u nodig heeft of welke zorgaanbieder uw voorkeur heeft.

Ook als u advies wilt over veranderingen in uw Wlz-zorg, staat de cliëntondersteuner voor u klaar.

Zorgkantoren zorgen voor gratis cliëntondersteuners

Welke regio’s zijn er?

Wilt u weten in welke regio uw zorg gaat vallen en welk zorgkantoor u hiervoor kunt benaderen? Ga dan naar de website van de Zorgverzekeraars Nederland. Hier kunt u een overzicht van alle zorgkantoren terugvinden.

Hoe regelt u langdurige zorg?

CIZ en zorgkantoor, wat hebben ze met elkaar te maken?

CIZ

Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) is een organisatie in Nederland die beslist of iemand recht heeft op langdurige zorg. Ze bekijken de zorgvraag en beoordelen of 24 uur per dag zorg in een instelling nodig is.

Een zorgkantoor regelt de zorg voor mensen die recht hebben op langdurige zorg. Ze kopen zorg in bij zorgaanbieders en verdelen het zorgbudget onder cliënten. Het zorgkantoor verbindt de zorgvrager, zorgaanbieders en het CIZ met elkaar.

Kort gezegd, het CIZ beoordeelt wie recht heeft op langdurige zorg, terwijl het zorgkantoor de zorg regelt en het zorgbudget verdeelt. Ze werken samen om ervoor te zorgen dat mensen met recht op langdurige zorg de juiste ondersteuning krijgen.

Altijd de juiste zorg

Ontlasting mantelzorg
RespijtzorgLees meer
Nachtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
NachtzorgLees meer
24 uurs thuiszorg en verpleging bij Particuliere Thuiszorg Nederland
24 uurs zorgLees meer