Meest veilige provincies gedurende de pandemie ⋆
Bel ons

Meest veilige provincies gedurende de pandemie

Vanzelfsprekend

Contact opnemen
Sluiten

Direct zorg aanvragen

Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meest veilige provincies gedurende de pandemie

Waar kunt u het beste wonen gedurende deze pandemie? Welke provincies kennen de minste oversterfte? En hoe zit het met de Wlz en corona? Dat leggen we uit in dit artikel.

 

Oversterfte

Oversterfte is het aantal mensen dat sterft bovenop het normaal gemiddelde voor de tijd van het jaar. Gedurende deze pandemie is de oversterfte voornamelijk aan COVID te danken. Echter een hittegolf, of griepgolf kan ook voor oversterfte zorgen.

Niet alle provincies worden in deze pandemie even hard getroffen

Als u in Groningen (0,4%), Friesland (1,1%) of Zeeland (2,7%) woont, dan bent u relatief goed af. Want in deze provincies is de oversterfte vrij gering in vergelijk met andere provincies.

Maar woont u in de provincies Noord-Brabant (15%), Flevoland (13%), Limburg (12,9%) of Zuid-Holland (11,2%), dan loopt u heel wat meer risico. Hier heeft u dus wel 7 tot 30x meer kans op overlijden door corona!
Bron CBS

Maar niet iedereen loopt evenveel risico. Bent u een Wlz gebruiker, dan moet u extra voorzichtig zijn.

Sterfte onder Wlz-gebruikers tijdens de pandemie

Mensen die zorg ontvangen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) wonen over het algemeen niet thuis. Zij wonen voornamelijk in een verpleeg- of verzorgingshuis, of in een andere zorginstelling.

Dat dit geen veilige plekken zijn om gedurende een pandemie te wonen wijzen deze cijfers van het CBS wel uit.

Van de Wlz gebruikers was er een oversterfte van maar liefst 13,7% tegen een oversterfte van 7,6% voor de rest van Nederland.

In de eerste golf bedroeg de oversterfte onder de Wlz gebruikers zelfs 52% (5000 mensen) en in de tweede golf overleed er ook nog eens ruim 43% (4.200 mensen) aan het virus.

Corona slaat dus hard toe onder de Wlz gebruikers.

Overleden Wlz zorggebruikers ten tijde van de pandemie

Terug naar huis?

Het is niet vreemd dat familieleden hun geliefden veilig willen houden en ze mee naar huis willen nemen. Maar mag dat wel? En raken ze dan niet hun plek kwijt? We hebben het antwoord gevonden op deze pagina van de website van Zorgverzekeraars Nederland.

De antwoorden van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben we hieronder ook nog eens gezet.

Mag je eigenlijk een Wlz gebruiker die in een verpleeg- of verzorgingshuis woont, tijdelijk mee naar huis nemen als er een uitbraak is geweest in de zorginstelling?

ZN: Ja, dat mag. De zorginstelling krijgt vanaf dag 15 een compensatie voor de leegstand vanuit een maatwerkregeling. Dat kan alleen maar als er een COVID uitbraak op die locatie plaats heeft gevonden.

Kan je een terugkeergarantie krijgen van de zorgaanbieder? Zodat je na de uitbraak weer terug kunt naar de instelling?

ZN: Dat kan inderdaad. Maar alleen in overleg met de zorginstelling zelf. Daar zijn wat voorwaarden aan verbonden.

Zorg thuis gedurende de pandemie

Het organiseren van thuiszorg kan vaak via de huisarts of wijkverpleegkundige plaatsvinden. Echter dat geldt vaak alleen voor Wmo zorg. Wlz vraagt u aan via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Wlz is zeer intensieve zorg. U kunt zorg ontvangen vanuit een zorginstelling, een pgb of een combinatie van beiden.

Met behulp van een pgb kunt u zelf de zorg organiseren. Zo zou u die zorg in kunnen huren die u noodzakelijk en wenselijk acht. Dit kan met particuliere thuiszorg.

Particuliere thuiszorg

Ook tijdens een pandemie

Particuliere thuiszorg is zorg die u kunt inhuren en zelf moet betalen. Dat kan met behulp van eigen geld of vanuit uw pgb. Of beiden.

Het voordeel van particuliere thuiszorg is dat u de meeste keuzevrijheid heeft. U kunt zelf bepalen wat in uw situatie het beste werkt. U bepaalt wanneer iemand komt en welke zorg u wilt ontvangen. Daar waar de normale zorg te maken heeft met flinke bezuinigingen, is dit niet het geval bij particuliere zorg. Dat uit zich in méér persoonlijke aandacht, alertheid en minder stress.

Particuliere Thuiszorg Nederland levert particuliere thuiszorg. Dat doen we door heel Nederland. Maar ook daarbuiten. We hebben namelijk ook cliënten die gedurende het jaar op meerdere locaties ter wereld vertoeven.

Meer weten? Neem contact met ons op

Altijd de juiste zorg

Ouderenzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
OuderenzorgLees meer
Palliatieve thuiszorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
Palliatieve zorgLees meer
Respijtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
RespijtzorgLees meer