Direct zorg aanvragen
Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.
"*" geeft vereiste velden aan
U hoeft niet te kiezen, het kan namelijk ook allebei! Particuliere thuiszorg kan aanvullend zijn op de reguliere thuiszorg en andersom. Er zijn echter wel wat verschillen tussen de beide zorgvormen.
Dit is thuiszorg dat door de wijkzorg gegeven wordt. Vaak zijn dit korte zorgmomenten. U wordt opgenomen in een route van een wijkteam. Dit wijkteam bestaat uit verzorgenden en wijkverpleegkundigen (vaak in dienst van de plaatselijke zorgorganisatie). Zij komen bij u thuis om u te helpen, te verzorgen of verplegen. Heeft u korte zorgmomenten verspreid over een dag, dan is dit een uitkomst. Nadeel is echter wel dat u afhankelijk bent van hun route en drukte. Zo kan het goed zijn dat u soms wat langer moet wachten voordat de hulp komt. Daarnaast bestaat een wijkteam uit verschillende mensen en kan het verloop wat groter zijn met als resultaat steeds wisselende gezichten in huis.
Deze zorg wordt bekostigd vanuit uw ziektekostenverzekeraar of vanuit de WLZ.
Particuliere thuiszorg levert over het algemeen geen wijkzorg. De particuliere zorg wordt geleverd in tijdsblokken. Deze blokken zijn vanaf 8 uur tot wel 24 uur aaneengesloten per etmaal. De reden hiervoor is dat de zorgverleners in de particuliere thuiszorg zelfstandigen zijn. De zorgverleners bieden zo de kwaliteit en aandacht die nodig is. Aandacht voor uw persoonlijke wensen is een wezenlijk onderdeel van het verzorg- en verpleegproces.
U hoeft niet te wachten op de zorg die u nodig heeft, de zorgverlener is namelijk aanwezig en kan u onmiddellijk helpen. De zorgteams bestaan uit maximaal 5 personen zodat u altijd de vaste mensen in uw huis heeft. Wordt de zorg meer uitgebreid, dan kan het team dit ook snel regelen. Zodat de zorg ook de volle 24 uur geleverd kan worden op het moment dat u dit nodig heeft.
Deze zorg wordt over het algemeen deels bekostigd uit het pgb, zonodig aangevuld uit privémiddelen. Als u meer wilt weten over het pgb, lees dan ons artikel over het pgb of bezoek de website van de rijksoverheid waarin ze het verschil uitleggen tussen een pgb en zorg in natura.
Maar hoe ziet nu zo’n combinatie van zorg eruit?
Stel u voor dat uw moeder sinds kort, na het overlijden van uw vader, alleen woont. De nachten zijn een probleem. Ze is angstiger, slaapt slechter. Misschien speelt dementie mee als ze ’s nachts gaat dwalen. Dan is het een gerust idee als er de hele nacht iemand aanwezig is. Dat is (particuliere) nachtzorg. Dat kan een slaapwacht zijn, maar ook iemand die ’s nachts de nodige zorg kan geven. De ochtend- en avondzorg die u nodig heeft, wordt dan meestal door de nachtzuster/broeder gegeven.
Overdag kan zonodig de reguliere wijkverpleging komen voor kortdurende zorgmomenten en voor onvoorziene zorgmomenten.
Bent u nieuw in het zorglandschap en wilt u meer weten over thuiszorg? Lees dan ons informatieve artikel over thuiszorg. Of wilt u wat meer weten over particuliere thuiszorg? Of het PGB?
Maar we kunnen ons goed voorstellen dat u niet precies weet wat in uw specifiek geval de beste mogelijkheden zijn. Als u reguliere zorg wilt combineren met particuliere zorg, dan kunnen wij u daarin adviseren. Maar uiteraard ook als u alleen maar particuliere thuiszorg zou willen ontvangen.