Thuiszorg ⋆ Particuliere Thuiszorg Nederland
Bel ons

Wat is thuiszorg?

Vanzelfsprekend

Contact opnemen
Sluiten

Direct zorg aanvragen

Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg is zorg dat aan huis gegeven wordt. Deze zorg wordt gegeven aan mensen die door ziekte, handicap of ouderdom beperkt worden in hun handelen.

De thuiszorg kan tijdelijk zijn, maar het kan ook voor een langere periode gegeven worden.

Coördinatie en financiering van de thuiszorg

Thuiszorg valt onder verpleging en verzorging thuis. De wijkverpleging coördineert dit. De zorgverzekeringswet financiert dit. Voor de mensen die deze zorg nodig hebben zijn er dan ook geen kosten aan verbonden.

Bijvoorbeeld:

U bent herstellende van een operatie en u wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Maar hoe moet dat thuis? U bent nog niet in staat uzelf te verzorgen of te verplegen.

 

Thuiszorg of huishoudelijke hulp?

Thuiszorg

Waar thuiszorg zich voornamelijk richt op verzorging en verpleging van de personen zelf, zorgt een huishoudelijke hulp voor de verzorging van de omgeving. Een schoon bed, schoonmaken en bijvoorbeeld afwassen. Een huishoudelijke hulp via een zorgorganisatie houdt ook nog vaak een oogje in het zeil. Gaat de cliënt achteruit? Zijn er aandachtspunten voor de thuiszorg betreffende de cliënt?

Huishoudelijke hulp

Een huishoudelijke hulp moet normaal gesproken door de mensen zelf betaald worden. Is dit niet mogelijk, of heeft de cliënt een te klein eigen netwerk en kan daardoor niet meer deelnemen aan de maatschappij? Dan kan via de Wmo een thuishulp aangevraagd worden. Alles wat met de Wmo te maken heeft, wordt via de gemeente geregeld. Voor het gebruik van een Wmo regeling wordt een bijdrage gevraagd.

 

Vormen van thuiszorg die vallen onder de zorgverzekeringswet

ADL

Als u problemen heeft met handelingen die iedereen elke dag vanzelfsprekend doet, dan kunt u thuiszorg ontvangen voor de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

U wordt dan ondersteund en begeleid. Dagelijks en indien nodig op meerdere momenten op een dag.

JEUGD

Kinderen die persoonlijke verpleging of verzorging nodig hebben kunnen ook gebruik maken van thuiszorg.

VOLWASSENEN

Alle volwassenen die verpleging of verzorging nodig hebben kunnen aanspraak maken op thuiszorg.

In het kort

Kortom alle verpleging en verzorging thuis vallen in principe onder thuiszorg. Ongeacht leeftijd. De zorgzwaarte en duur bepaalt onder welke wettelijke regeling de zorg valt.

  • Kortdurende zorg valt onder de Zorgverzekeringswet
  • Zorg langer dan een jaar valt onder de Wmo
  • Zwaardere langdurige zorg valt onder de Wlz.

 

Welke handelingen vallen onder ADL?

Moeite met in en uit bed komen, aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, bewegen en lopen, praten en de toiletgang.

Reguliere thuiszorg?

Reguliere thuiszorg

Dit is thuiszorg dat via de zorgverzekeringen worden aangeboden. De zorg komt vanuit een zorginstelling in uw buurt. Om de kosten binnen de perken te houden zijn er allerlei regeltjes en tijdsafspraken gemaakt. Dat houdt in dat men probeert zo efficiënt mogelijk te werken. Maatwerk is niet mogelijk, er zijn vaak andere gezichten in huis en er kan een hoog ziekteverzuim onder de zorgverleners zijn. Deze zorgverleners zijn vaak in dienst van een zorginstelling.

Een voordeel van reguliere zorg thuis boven particuliere thuiszorg is dat het mogelijk is om korte zorgmomenten in te plannen. Snel even steunkousen aan- of uittrekken of even komen helpen met medicijnen uitdelen is dan geen probleem.

Nadelen kunnen zijn de wachtlijsten. En dat u afhankelijk bent van de route van de zorgverlener. Waardoor zorg verleend wordt op momenten die u misschien niet zo goed uitkomen.

De zorgverzekeringen financieren deze zorg. Als er geen gebruik gemaakt wordt van de Wmo vanuit de gemeente, dan kost u deze zorg vrijwel niets. Uiteraard dient u wel uw medicijnen zelf te betalen zolang uw eigen risico nog niet op is.

 

Of particuliere thuiszorg?

Particuliere thuiszorg daarentegen, is niet kosteloos. Met behulp van een PersoonsGebonden Budget (pgb) koopt u zelf uw zorgverleners in. U bent dus niet afhankelijk van een zorginstelling in uw buurt. U kunt zelf bepalen hoe, waar en wanneer u zorg wenst te krijgen. Een pgb kan toereikend zijn voor de zorg die u wenst, maar over het algemeen zult u zelf toch bij moeten betalen. Verder moet u zelf de contracten met de zorgverleners afsluiten. U moet zelf een planning maken en de zorgverleners aansturen. Ook moet u de administratie bijhouden en de betalingen regelen.

Bij Zorg in Natura (ZIN) wordt de administratie u uit handen genomen en bepaalt de zorgverzekering, de gemeente of het zorgkantoor uit welke zorgorganisaties u kunt kiezen. U kunt wel zelf afspraken maken met de zorgaanbieder over de manier waarop u zorg en ondersteuning krijgt. De gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar regelt de administratie.

Overigens is het mogelijk om ZIN en een PGB te combineren. Meestal gebeurt dit als u verschillende soorten zorg zou willen combineren.

Wilt u meer lezen over wat de Rijksoverheid over het verschil tussen een persoonsgebonden budget en zorg in natura heeft geschreven?

Voordelen particuliere thuiszorg in het kort

Kortom de voordelen van particuliere thuiszorg hebben we even voor u hieronder opgesomd:

Meer keuze uit

  • Zorgverlener(s)
  • Soort zorg
  • Lengte van zorg
  • Zorgmomenten

Verdere voordelen

  • Geen wachtlijsten
  • Niet alleen thuis zorg krijgen, maar ook op tweede adres of vakantieadres is mogelijk
  • Maatwerk is mogelijk

 

De rol van Particuliere Thuiszorg Nederland

Overigens levert Particuliere Thuiszorg Nederland particuliere zorg thuis. Wij bemiddelen tussen u en de zelfstandige zorgverleners die bij ons zijn aangesloten. Deze zorgverleners worden zorgvuldig gescreend zodat u zeker weet dat u kwaliteit in huis krijgt. Deze unieke service heeft er ook voor gezorgd dat wij veel cliënten met een bevoorrechte positie hebben kunnen koppelen aan onze zeer ervaren, professionele en empathische zorgverleners.

Particuliere Thuiszorg Nederland

Zorgverleners via particuliere thuiszorg

De zorgverleners in de particuliere thuiszorg zijn (vaak kleinschalige) zorgorganisaties of zelfstandige ondernemers. Het zijn in ieder geval professionals met jarenlange ervaring die ervoor gekozen hebben om zorg te verlenen met meer tijd en aandacht voor hun cliënten. Ze hebben dan ook maar een paar cliënten. Een band opbouwen is dan ook veel makkelijker.

Wilt u graag meer weten over onze zorgverleners?

 

En hoe zit dat nu met het pgb?

Nu u op de hoogte bent wat thuiszorg precies inhoud, zult u misschien ook geïnteresseerd meer informatie over het PGB.

Daar leest u meer over het gebruik, het aanvragen en de financiering van het pgb.

Meer info? En direct contact met ons opnemen?

Altijd de juiste zorg

Gezinshulp en gezinszorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
GezinshulpLees meer
Nachtzorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
NachtzorgLees meer
Vakantiezorg via Particuliere Thuiszorg Nederland
VakantiezorgLees meer